Skip to content

A sün – Ismerd meg az állatokat!

A sünfélék az emlősök osztályába tartozó, főként rovarokkal táplálkozó kisállatok.

Tüskés barátaink Európában, Ázsiában és Afrikában egyaránt megtalálhatóak.

Testhosszuk általában 30-35 centiméter, testtömegük elérheti akár a 2000 grammot is. Fogaik hegyesek, izmaik fejlettek. Legjellegzetesebb ismertetőjegyüket a hátukon lévő sűrű tüskék jelentik, melyek védelmi funkciót látnak el. Tudtad, hogy a sünök születésükkor még nem „szúrósak”? A tüskék csak az állat 4-5 hetes korára válnak keménnyé.

Éjszakai állatként folyamatosan keresik a búvóhelyeket. Szívesen elrejtőznek a parkokban, a sűrű bokrokban, az avarban, árnyékos területeken. Ősszel, a levelek hullásakor ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy egy kupac avarban süni is rejtőzik.

A sünök ugyanis késő ősztől téli álmot alszanak, majd a tavaszi ébredés után gyakori látogatói a kerteknek. A párzási időszak tavasztól kezdődik, vemhességük ideje 40 napra tehető, aminek a végén 2-7 utód lát napvilágot.

Mit tegyél ha sünit találsz a kertben?

Semmiképp sem szabad őket zavarni! Tegyünk ki nekik friss vizet és lisztkukacot. Ha esetleg kutya vagy macska is él a kertben, figyeljünk, hogy ne bántsák a sünit.

Tudtad?

Gyakori tévhit, hogy tejjel kell kínálni a sünöket. Kevesen tudják azonban, hogy a sünök laktózérzékenyek, így nem kaphatnak tejet!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak