Skip to content

Április 26. – Vakvezető kutyák világnapja

Tudtad? Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segíti kiképzett vakvezető kutya. Ennél sokkal többre van szükség!
A kiképzés átlagosan 6 hónap, amelynek végén a kutya és lefedett szemű kiképzője egy vizsga keretein belül bizonyítják, hogy az eb képes magabiztosan és biztonságosan vezetni városi forgalomban. Ezután kerülhet látássérült gazdához, akivel megtanulnak együtt közlekedni a kiképző és rehabilitációs tanár segítségével. Ennek az időtartama változó, akár több hónapot is igénybe vehet. Ezt a folyamatot a látássérült gazdi és négylábú társa közös vizsgája zárja, amelynek során egy 3 tagú vizsgabizottság előtt bizonyítják, hogy együtt önállóan és biztonságosan tudnak közlekedni.
Tudtad? Egy vakvezető kutya képzése több mint 5 millió forintba kerül. A látássérült embereknek ingyen biztosítják a társat.
Egy vakvezető kutya teljes életét felölelő költsége: a tenyészkutyák ellátása, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés, átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás 10 éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a 10 év összes költsége több mint 5 millió forint.
Tudtad? A vakvezető kutyákat nem szabad zavarni munka közben. Ezért tilos simogatni, élelemmel kínálni vagy a saját kutyát odaengedni hozzá, miközben dolgozik. De amikor épp várakozik vagy nem dolgozik, akkor is csak a gazdája engedélyével szabad megsimogatni – ahogy az összes többi kutyát is.
Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan, mint bármelyik másik. Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle olyan dolgok, melyek a vezetéssel kapcsolatosak.
Mire képes a vakvezető kutya?
🟢 Megtanulta, hogy amikor rajta van a hám, gazdája mellett, kicsit előtte haladva, egyenletes tempóban, nem túl erősen húzva „vezessen”.
🟢 Segíti gazdáját az irányok megtartásában, és főként abban, hogy véletlenül semmiképp se lépjenek le a járdáról.
🟢 Megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket.
🟢 Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, helyet keres a buszon, oda tudja gazdáját vezetni a zebrához, épületek bejáratához, bankautomatához.
🟢 Ha lehetséges, kikerüli az embereket, az úthibákat és az összes olyan, a járdán levő akadályt, amik gazdájának nehézséget jelentenének, ha csupán fehér bottal közlekedne.
🟢 Megtanulta, hogy néha meg kell tagadnia a kapott parancsot: utasításra sem megy tovább előre, ha az úton gödör tátong, vagy azt egy kikerülhetetlen akadály zárja el.
Mit NEM tud?
❌ Ne felejtsd el, hogy a vakvezető kutya nem ember!
❌ Nem tudja értelmezni a jelzőlámpák színét, egyedül nem képes eldönteni, hogy mikor lehet biztonságosan átkelni az úton.
❌ Egy vakvezető kutya nem ismeri a számokat, ezért nem tudja gazdájával közölni, hogy hányas busz érkezett a megállóba. A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy az általa kívánt megállóban szállhasson le.
❌ Ismeretlen területen a gazdának kell előre tájékozódni az útvonalról, a kutya nem tudhatja, hogy melyik saroknál merre kell fordulni!
❌ Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan kutya, mint bármelyik másik. Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle olyan dolgok, melyek a vezetéssel kapcsolatosak.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak