Skip to content

November 14. – A cukorbetegség világnapja

A Diabétesz Világnapot vagy más néven a cukorbetegek világnapját minden évben november 14-én ünnepeljük, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, aki az inzulin egyik társfelfedezője.

 

A cukorbetegség (diabétesz) az egyik legnagyobb jelentőségű egészségügyi probléma az egész világon. Ez a nap mindig egy, a cukorbetegséget érintő téma köré épül. Nemzetközi jelképe egy kék kör. A kör a legtöbb kultúrában az egészség, a teljesség szimbóluma, míg a kék szín az eget szimbolizálja, mely összeköti a nemzeteket.

 

A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, mely során a szervezetben lecsökkent vagy teljes mértékben hiányzik az inzulinhatás. A diabétesz két fajtáját különböztetjük meg. Az I-es típusú cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint, míg a II-es típusról akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de nem elegendőt, ahhoz, hogy a szervezet vércukorszintjét lecsökkentse az optimális szintre.

 

Tudtad? A rohamjelző kutyákat az alacsony vércukorszint jelzésénél is használják. Az első magyarországi vércukorszint jelző kutya, Keksz 2019-ben állt munkába. Az akkor hatesztendős Hanga mellé került, hogy az alacsony vércukorszint okozta rosszullét megelőzésében segítse kis gazdáját. 

 

Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy ugyanúgy, mint az embereknél az állatoknál is előfordulhat a cukorbetegség.

  

Forrás: Magyar Diabetes Társaság weboldala

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak