Skip to content

Május 10. – Madarak és fák napja

1906 óta – Hermann Ottó magyar tudós javaslatára – május 10-e a madarak és fák napja: „…évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”. Ezen a kiemelt jelentőségű környezetvédelmi jeles napon ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

Egyes mítoszok szerint a madarak – repülő képességük révén – összekötik a földön és a mennyországban élőket. A szárnyas lények az égi lélek univerzális jelképei. A fa a legősibb növényszimbólum, az örök megújulást, a termékenységet jelenti minden kultúrában.

Az erdők tele vannak szebbnél szebb fákkal, bokrokkal, növényekkel. Ősszel megfigyelhetjük a színesedő lombokat, a lehulló leveleket, télen a hó súlya alatt zöldellő fenyőfát, tuját, tavasszal pedig a friss levélkéket, hajtásokat. A fák nyáron árnyékot adnak, termést hoznak, otthont nyújtanak rovaroknak, madaraknak, gombáknak. Kora tavasszal a madarak párt keresnek, fészket építenek. Ha felcsendül a madárdal, zeng tőlük az erdő. Te szereted hallgatni az éneküket?

A madarak és fák napja alkalmából ültess Te is egy fát vagy kertészkedj, így nemcsak környezetedért teszel, hanem a madaraknak is otthont adsz!

Tudtad? Az év madara a cigánycsuk, az év fája pedig a lisztes berkenye. Nézz utána, hogy hogyan néznek ki és mit kell tudni róluk!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés