Skip to content

Május 10. – Mentők napja – a mentőkutyák

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ezen a napon ünnepeljük a mentők napját.

Magyarországon számos segítő- és mentőkutya támogatja a szakemberek munkáját. Vannak köztük keresőkutyák, romkutatók, és akár vízimentő kutyák is, de nemrégiben a koronavírus-fertőzöttség kiszagolására is képeztek ki kutyákat. A keresőkutyák eltűnt embereket szagolnak ki. Vannak, akik élő személyeket keresnek, mások a már nem élőket kutatják fel. Sőt, ma már eltűnt állatok keresésésében is segédkeznek! A romkutató kutyák jelzik, ha emberek vannak még a romok alatt, és robbanószereket is keresnek.

Bármelyik fajtából képezhető mentőkutya, az adott állat temperamentuma dönti el, hogy alkalmas-e a feladatra. Kiképzésük rengeteg időt igényel, ez lehet több mint 3 év is.

2018-ban Tara, a magyar romkutató kutya százötven juhászkutya közül a legjobb és leggyorsabb lett kiképzőjével, Salamon Klárával. 2019-ben szintén magyar siker született, Zen, a magyar mentőkutya lett a 25. IRO Mentőkutya Világbajnokság győztese.

Tudtad? Mancs volt az egyik leghíresebb magyar mentőkutya. Szobor is készült róla, amelyet Miskolc belvárosában találtok meg. A szobor táblájának felirata:
„MANCS
A miskolciak híres életmentő kutyája.
1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.”

Köszönjük a mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak, és az őket segítő kutyáknak a munkáját!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak