Április 26. – Vakvezető kutyák világnapja

Tudtad? Magyarországon a látássérült emberek alig 1%-át segíti kiképzett vakvezető kutya. Ennél sokkal többre van szükség!
A kiképzés átlagosan 6 hónap, amelynek végén a kutya és lefedett szemű kiképzője egy vizsga keretein belül bizonyítják, hogy az eb képes magabiztosan és biztonságosan vezetni városi forgalomban. Ezután kerülhet látássérült gazdához, akivel megtanulnak együtt közlekedni a kiképző és rehabilitációs tanár segítségével. Ennek az időtartama változó, akár több hónapot is igénybe vehet. Ezt a folyamatot a látássérült gazdi és négylábú társa közös vizsgája zárja, amelynek során egy 3 tagú vizsgabizottság előtt bizonyítják, hogy együtt önállóan és biztonságosan tudnak közlekedni.
Tudtad? Egy vakvezető kutya képzése több mint 5 millió forintba kerül. A látássérült embereknek ingyen biztosítják a társat.
Egy vakvezető kutya teljes életét felölelő költsége: a tenyészkutyák ellátása, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés, átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás 10 éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a 10 év összes költsége több mint 5 millió forint.
Tudtad? A vakvezető kutyákat nem szabad zavarni munka közben. Ezért tilos simogatni, élelemmel kínálni vagy a saját kutyát odaengedni hozzá, miközben dolgozik. De amikor épp várakozik vagy nem dolgozik, akkor is csak a gazdája engedélyével szabad megsimogatni – ahogy az összes többi kutyát is.
Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan, mint bármelyik másik. Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle olyan dolgok, melyek a vezetéssel kapcsolatosak.
Mire képes a vakvezető kutya?
🟢 Megtanulta, hogy amikor rajta van a hám, gazdája mellett, kicsit előtte haladva, egyenletes tempóban, nem túl erősen húzva „vezessen”.
🟢 Segíti gazdáját az irányok megtartásában, és főként abban, hogy véletlenül semmiképp se lépjenek le a járdáról.
🟢 Megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket.
🟢 Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, helyet keres a buszon, oda tudja gazdáját vezetni a zebrához, épületek bejáratához, bankautomatához.
🟢 Ha lehetséges, kikerüli az embereket, az úthibákat és az összes olyan, a járdán levő akadályt, amik gazdájának nehézséget jelentenének, ha csupán fehér bottal közlekedne.
🟢 Megtanulta, hogy néha meg kell tagadnia a kapott parancsot: utasításra sem megy tovább előre, ha az úton gödör tátong, vagy azt egy kikerülhetetlen akadály zárja el.
Mit NEM tud?
❌ Ne felejtsd el, hogy a vakvezető kutya nem ember!
❌ Nem tudja értelmezni a jelzőlámpák színét, egyedül nem képes eldönteni, hogy mikor lehet biztonságosan átkelni az úton.
❌ Egy vakvezető kutya nem ismeri a számokat, ezért nem tudja gazdájával közölni, hogy hányas busz érkezett a megállóba. A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy az általa kívánt megállóban szállhasson le.
❌ Ismeretlen területen a gazdának kell előre tájékozódni az útvonalról, a kutya nem tudhatja, hogy melyik saroknál merre kell fordulni!
❌ Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan kutya, mint bármelyik másik. Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle olyan dolgok, melyek a vezetéssel kapcsolatosak.

Szeretnék egy kisállatot! – 13. rész

Mit ehet a kiskutyám?

Amikor kiskutyát fogadunk magunkhoz, sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy mivel is etessünk az új családtagot. Egészsége megőrzése és normál fejlődésének elősegítése érdekében nem adhatunk neki akármit. Nagyon fontos pontosan tudnunk, hogy mit ehet a kiskutya, és mit nem.

Mivel és mikor etessem a kölyköt?

Mielőtt magunkhoz vesszük a kölyköt, kérdezzük meg a tenyésztőt vagy menhelyet, hogy Ők mivel etetik. Fontos, hogy ha tápot szeretnénk változtatni, fokozatosan vezessük be az új eledelt, 7-10 nap alatt. A tápváltást csak pár nappal azután kezdjük el, hogy a kiskutya megérkezett, hogy legyen ideje megszokni az új környezetet. Ekkor már nyugodtabb a kölyök, és kialakul egy kisebb rutin. Ahogy növekszik majd, megváltozik az étvágya és a szokásai is. A kutya biztonságérzetének kialakulását azzal is elősegíthetjük, ha kialakítunk és követünk egy rutint.

Ha a kiskutyánkat száraztáppal etetjük, valószínűleg többet is fog inni. Nagyon fontos, hogy mindig legyen előtte friss víz, amihez folyamatosan hozzá tud férni.

Hányszor etessem a kölyköt?

Javasoljuk, hogy négy hónapos koráig többször kevesebbet adjunk a kölyöknek – az ideális, ha naponta háromszor etetjükl hat hónapos korukig, és hat hónapos kortól kétszeri etetés is elegendő. A kétszeri etetést meg is tarthatjuk, de lecsökkenthetjük napi egyre 12-15 hónapos kor után. Ha mindig ugyanakkor kapják az ételt akkor könnyebb kialakítani a rutint.

Hol etessem a kölyköt?

Keressünk egy csendes helyet a házban, ahol a kutya nyugodtan tud egyedül enni. Evés közben ne zavarjuk, és ilyenkor tartsuk távol tőlük a gyerekeket, és ha vannak, a többi állatot is.

Néhány példa arra, hogy mit NE egyen a kutya:

– Csokoládé

– Hagyma és fokhagyma

– Édesítők pl. Xylitol

– Kisebb főtt csont

Tudtad? A tehéntej a kölyköknek emésztési problémát okozhat.

Mire figyelj, ha kirándulsz vele? – Utazás társállattal 10. rész

Amikor kedvencünkkel kirándulunk, a kellemes kikapcsolódás során is fontos, hogy biztonságban legyünk. Ehhez be kell tartanunk néhány alapvető óvintézkedést.

Mi a teendő kirándulás előtt?

Indulás előtt nézzünk utána, hogy biztonságos-e a helyszín kisállatunk számára! Tájékozódjunk arról, hogy mire kell különösen odafigyelnünk! Például van-e a közelben forgalmas út, vagy élnek-e ott vadállatok. Nézzünk utána, hogy hol van a legközelebbi állatorvos, akihez esetleges vészhelyzet esetén fordulhatunk! Védjük kiskedvencünket a külső és belső élősködőktől!

Utazás alatt:

Ügyeljünk arra, hogy a kisállatunk biztonságban utazzon – javasoljuk a szállítódobozt vagy biztonsági övet. Ha meleg időben utazunk autóval, ügyeljünk a megfelelő légmozgásra vagy klímára. A hőguta végzetes lehet a kisállat számára!

Mindig legyen nálunk friss víz! Nem tudhatjuk, hogy a kirándulás alatt lesz-e lehetőségünk vízhez jutni, de akár hosszú dugóba is kerülhetünk – ettől függetlenül meg kell itatnunk kedvencünket. Mindenre legyünk felkészülve.

Utazás alatt álljunk meg rendszeresen, és mozgassuk meg az állatot.

A kirándulás alatt:

Amikor csak lehet, legyen a kiskedvencünkön nyakörv/hám és póráz!

Tartsuk magunknál az oltási könyvet!

Kirándulás után:

Alaposan vizsgáljuk át kedvencünk szőrét és bőrét – főként, ha erdőben voltunk! Ha kullancsot találunk benne, minél előbb távolítsuk el!

Augusztus 26. – Nemzetközi Kutya Nap

Ezen a napon az ember legjobb barátja, a kutya áll a középpontban. A világnap célja a kutya és a gazdája közötti szeretet ünneplése, hiszen ahogy mondják, a kutya az ember legjobb barátja.

Tudtátok, hogy vannak olyan kutyák, amelyek milliomos vagyont birtokolnak? Bizony! Az Amerikai Egyesült Államokban az öröklési törvény lehetővé teszi, hogy amennyiben az elhunyt végakaratában úgy rendelkezik, kisállatára hagyja akár a teljes vagyonát.

Ha egy kis érdekességre vágytok, látogassatok el erre a honlapra, ahol megtaláljátok a világ 10 leggazdagabb háziállatát: https://gokartcafe.hu/a-vilag-10-leggazdagabb-haziallata/

Erre figyelj, ha meleg van! – Utazás társállattal 9. rész

A kutyák leginkább a hőguta veszélyének vannak kitéve, és ne csak a tűző napon, zárt autóban hagyottakra gondoljunk! A hőguta az utazás során is veszélyezteti a kedvenceinket. Első tünete a fokozott lihegés és nyáladzás, majd később az eszméletét is elvesztheti az állat. Egy klímás kocsiban könnyebb dolgunk lehet, de ott is óvjuk őt a tűző naptól. Ha az autóban nincs klíma, akkor próbáljuk meg kereszthuzattal hűsíteni őket. Érdemes 1,5-2 óránként megállni, és vízzel kínálni a kutyát, sőt, ekkor nem árt egy kis mozgás sem. Ugyanez igaz a strandolásra is, érdemes olyan helyet keresni, ahol jár a levegő.

Soha ne hagyj állatot az autóban!

Szeretnék egy kisállatot! – 11. rész

Az első napok otthon – kutya és macska 🐶🐱

Egy nagyon izgalmas új korszak kezdődik életünkben amikor egy új kiskutyát vagy kiscicát fogadunk be otthonunkba. Ebben az időben nagyon sok minden változik a mi életünkbe is és az Ő életükben is, ez egy érzékeny időszak. Az új környezet, amibe belecsobbantak először félelmetes lehet, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy minél nyugodtabb és kényelmesebb legyen kis kedvencünknek.

Az első, amit fontos megértenünk az, hogy eddig a kiskutya vagy kiscica anyjával és alomtársaival élt, és hirtelen egyedül lesznek egy új környezetben. Időt kell adni, hogy az új környezethez és családhoz hozzászokjon.

Az első napokban otthon engedni kell, hogy kiskedvencünk felfedezze új környezetét és használja az összes érzékeit ehhez. Ilyenkor könnyen eltünnek a kisállatok ezért jó ötlet egy nyakörvet és pórázt rátenni és óvatosan körbevezetni vagy hagyni, hogy maga mögött húzza a pórázt. A kiscicák esetében hagyjuk egy nyugodt és csendes helyen nyitva a szállítódoboz ajtaját és ha úgy érzi, a saját idejében ki fog jönni. Tegyünk a doboz közelébe friss vizet, ételt és alomtálcát.

Ha van másik kisállatunk otthon, fontos, hogy korán megismerjék egymást, viszont javasoljuk, hogy ez egy semleges helyen történjen meg, ne a meglévő kutya vagy macska területén.

Győződjünk meg róla, hogy a kisállat előtt ne maradjon semmi ami kárt okozhatna benne pl. kábelek. Ezt követően, engedjük meg a kisállatnak, hogy saját tempójában fedezze fel az új szobákat, szagokat, állatokat. Ha emeletes házban lakunk, ügyeljünk arra, hogy a kis kedvencünket figyeljük ha lépcső közelében van, mivel nagy az esélye annak, hogy esetleg legurul vagy leesik.

Az első pár éjszaka nyugtalan lehet, és lehetséges, hogy sírással fog eltelni, de ez is el fog múlni idővel. Adjunk kis kedvencünknek kényelmes fekhelyet, és ha napközben játszunk velük, lefárasztjuk őket, akkor megkönnyebbítjük az éjszakánkat. Kapcsoljuk le a villanyokat és legyen csend.

Már az első napokban használjuk a kiscica vagy kiskutya nevét, hogy minél előbb megszokják és megtanulják. Engedjük ki a kisállatot a kertbe fél óránként, hogy elvégezze a dolgát. Sokszor már az anyjuktól megtanulják a kiscicák az alomtálca használatát, de ha nem, akkor engedjük, hogy kaparja meg az almot.

Ha már megszokta a kiskutya vagy kiscica ezt az új környezetet és a családot, fontos, hogy a különböző otthoni hangokhoz szoktassuk hozzá őket, amik lehetnek akár félelmetesek is egy kisállat számára. Ezek közé tartozik a TV, porszívó, konyhai eszközök stb. Az első napokban ne árasszuk el kis kedvencünket túl sok új élménnyel vagy emberrel.

Ne felejtsük el, hogy az első napokban és hetekben lesznek balesetek. Ne kiabáljunk és legyünk türelmesek, mert időt kell adni, hogy megszokják új környezetüket és életüket. A kiskutyák meg akarnak felelni gazdijuknak, ezért ha valamit jól csinálnak, dícsérjük őket megfelelően. Már az első napon kezdjünk el egy etetési rutint, ami később is maradjon meg.

Az első hetekben kapják meg a kiskutyák és kiscicák a fontos immunizáló oltásaikat. Mielőtt az összes oltást megkapják, ne vigyük el otthonról sétáltatni és ne találkozzon idegen állatokkal, hogy óvjuk az egészségüket. A stressz sajnos okozhat gyomorpanaszokat, ezért folyamatosan figyeljük kiskedvencünk ürülékét, hogy időben észrevegyük, ha baj van. Ha híg vagy véres, forduljunk állatorvoshoz.

❗️NEM szabad adni a kiscicáknak és kiskutyáknak tejet, mert a tehéntejet nem tudják megemészteni és hasmenést okoz.

❗️Mindig legyen kisállatunk előtt friss víz.

Erre mindenképp figyelj oda utazás előtt! – Utazás társállattal 7. rész

Ha utazol kutyáddal, akár külföldre, akár belföldre, mindig érdeklődj az adott területen gyakran előforduló betegségekről, külső és belső élősködőkről, egyéb veszélyekről.

Ha például vízpartra utazol, számolnod kell a szúnyogok és kullancsok terjesztette betegségekkel, amit egyszerűen meg tudsz előzni: használj kisállatodon külső élősködők elleni szert.

Figyelj arra, hogy mindig szakember segítségét kérd az adott terület veszélyeivel kapcsolatban!

Utazás repülővel – Utazás társállattal 6. rész

Mire figyeljünk utazás előtt?

– Keressük fel az állatorvost! Győződjünk meg arról, hogy kedvencünk egészséges.

– Nézzünk utána, hogy a célország előír-e a magyartól eltérő, különleges szabályokat az oltásokkal vagy belső/külső élősködőkkel kapcsolatban!

– Ügyeljünk arra, hogy kedvencünknek legyen meg minden kötelező oltása, és a mikrochip adatai is aktuálisak legyenek.

– Kisállatunk útlevélében minden szükséges adat és oltás legyen naprakész (pl. veszettség, féregtelenítés stb.).

– Bizonyos országokban elvárják, hogy utazás előtt vérvizsgálatot végezzenek kisállatokon. Ezt hazautazást megelőzően is kérhetik.

– Ha tudjuk, hogy pontosan hova megyünk, nézzünk utána, hogy hol van a legközelebbi állatorvos, akihez vészhelyzet esetén fordulhatunk.

❗️FONTOS❗️ „Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.” (http://www.maok.hu/allatutlevel)

Milyen körülmények között utazik majd kiskedvencünk?

– Törekedjünk rá, hogy az utazás stresszmentes élmény legyen az állat számára. Ennek érdekében már azelőtt szoktassuk hozzá a ketrechez vagy autóhoz, hogy hosszabb útra indulnánk.

– Ha az állatnak hányingere van utazás alatt, előzetesen kérjünk az állatorvostól megfelelő gyógyszert. Ha az állat ezek után is nehezen bírja az utazást, fontoljuk meg, hogy valóban magunkkal kell-e vinnünk őt.

– Ha kiskedvencünk repülővel tart velünk, hol fog utazni? Ez fajtól és mérettől is függ. A nagyobb kutyákat és egyéb állatokat a csomagtérben szokták elhelyezni. Ez a legtöbb állat számára igen stresszes élmény, ezért csak akkor vigyük magunkkal repülős útra, ha az feltétlenül szükséges! Ha ez elkerülhetetlen, fontos, hogy kedvencünk már az utazás előtt megszokja a szállítódobozt.

A jogszabályokról gyerekeknek – 13. rész

A „nagytestű eb: olyan eb, amelynek testtömege meghaladja a 40 kilogrammot”

A kutyákat több szempont szerint csoportosíthatjuk, például testméret alapján. A jogszabály szerint a 40 kilogramm feletti kutyák a nagytestű ebek csoportjába tartoznak. Miért van jelentősége ennek a szabályozásnak? A testméret például az élettér kialakításánál is fontos lehet, mivel egy nagytestű kutyának sokkal nagyobb búvóhelyre és mozgástérre van szüksége, mint egy kistestűnek.

Neked is van nagytestű kutyád?

A szabályt itt találod meg: 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 1. § (2)

Forrás:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000041.kor

Utazás autóval – Utazás társállattal 5. rész

Mára már teljesen megszokottá vált, hogy utazásainkra kedvenceink is elkísérnek minket. Ezzel a sorozatunkkal abban szeretnénk nektek segíteni, hogy erre megfelelően felkészülhessetek. A mai részben azt tekintjük át, mi a teendő, ha autóval utaztok.

Az utazás előtti teendők:

– Az utazás előtt győzödjünk meg róla, hogy a kutyánk vagy macskánknak mikrochipje tartalmazza a megfelelő adatokat. Ha esetleg eltűnne kedvencünk, a mikrochip segíthet az azonosításban, és abban, hogy minél gyorsabban visszakerülhessen hozzánk.

– A kutyánk vagy macskánk rendelkezzen minden fontos oltássa, és ezek az oltási könyvben is szerepeljenek.

– Ha tudjuk, hogy pontosan hova megyünk, nézzünk utána, hogy vészhelyzet esetén hol tudunk leghamarabb állatorvoshoz fordulni.

Miket pakoljunk be kis kedvencünknek?

– Etető/Itató tál

– Víz – nem mindenhol számíthatunk kútra vagy csapra. Ha pedig esetleg dugóba kerülünk, akkor is biztosítanunk kell kedvencünk számára a friss ivóvizet.

– Étel, táp

– Játékok

– Nyakörv és póráz kutya vagy macska esetében

– Ketrec macska vagy más kisállat esetében. Ezt macskák esetében erősen javasoljuk!

– Oltási kiskönyv

– Útlevél, külföldi utazás esetén

– Ha a kisállat gyógyszert szed, az utazás során is meg kell kapnia az állatorvos utasításainak megfelelően.

– Külső és belső élősködők elleni csepegtetők/tabletták

– Jutalomfalatok

– Kényelmes fekhely és/vagy takaró

– Ürülékzacskó

Macska esetében: alomtálca, alom, ürülékzacskó

Kocsiban való utazási lehetőségek:

Figyeljünk oda társállatunk biztonságára is! A következő felszerelések közül választhatunk: :

– Szállítóbox

– Ablakvédő

– Kapcsos kutyapóráz autóba/biztonsági hám autóba

– Üléshuzat és/vagy takaró

❗️FONTOS❗️ SOHA NEM szabad az autóban egyedül hagyni a kedvencünket. Az autók nagyon gyorsan átmelegszenek, és a kinti hőmérsékle akár a duplája is lehet bent! A kedvenceink nagyon könnyen és gyorsan kaphatnak hőgutát, ami halálos is lehet. ❗️

Nézd meg a Magyar Rendőrség videóját, hogy hogyan utazhat egy kutya az autóban: https://fb.watch/6P-oVxh-BE/