Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 2. rész

Sokan vágynak arra, hogy családjukba kisállatot fogadjanak. Mielőtt azonban ezt a döntést meghozzuk, nagyon fontos utánanézni, hogy ezt a komoly és hosszú távú felelősséget tudjuk-e vállalni. 

 

Először fontos tájékozódnunk arról, hogy az egyes fajok megfelelő tartás mellett hány évig élhetnek. Ennyi időre kell tudnunk róluk gondoskodni. A kutyák és macskák 15 évig, a nyulak 9 évig, hörcsögök 2-3 évig, a csincsilla 15 évig, a madarak átlagosan 15, de akár 30 évig is velük maradhatnak. Ennek ismeretében kell átgondolni, hogy gazdiként tudjuk-e vállalni ezt a felelősséget. Mi vagyunk az állatok egész élete, ők csak ránk számíthatnak. 

 

Fontos, elgondolkodtató kérdések:

 • Milyen állat felel meg az életmódomnak? Megfelelően tájékozódjunk erről, és nézzünk utána az egyes fajok sajátos igényeinek!
  • Ha kutyám van, tudom-e rendszeresen sétálni vinni? A nagyobb kutyáknak több mozgásra van szükségük, napi pár perc nem elegendő számukra. Fontos, hogy a kertben tartott kutyáknak is szükségük van az új ingerekre. 
  • Ha macskám van, bent vagy kint szeretném tartani? Ha kinti tartás mellett döntünk, különösen fontos az ivartalanítás, és ügyeljünk arra, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a macskákat is kötelesek vagyunk a saját portánkon belül tartani.
  • A különböző állatfajoknak vannak bizonyos gyakori betegségei, ezeknek is  utána.
  • Társas vagy magányos az adott faj? Egyedül vagy párban lesz boldog?
 • Honnan szerezzük be az állatot? Menhelyről vagy megbízható tenyésztőtől?
  • Ha tenyésztőtől veszünk egy állatot, fontos megismerni a hátterét és a higiénés körülményeket. Mindenképpen nézzük meg az anyát, az ő tartási körülményeit és általános állapotát. Érdemes a természetét is megfigyelnünk, mivel az is sokat elárulhat a leendő kedvencünkről.
  • Ha menhelyről fogadunk örökbe, előbb ismerkedjünk meg a kiszemelt állattal, hogy lássuk, valóban illünk-e egymáshoz. Néha számítani kell arra, hogy rosszul tartották, esetleg bántották is, ezért kicsit hosszabb időbe telhet elnyerni a bizalmát. 

    

 • Kölyköt, kiscicát vagy felnőtt állatot szeretnék?
  • Fontos számolnunk azzal, hogy egy fiatal állattal sokat kell foglalkozni. Ebbe beletartozik a szobatisztaságra való nevelés, a megfelelő szocializáció és az általános helyes viselkedés megtanítása. A fiatal állatokra sok időt kell fordítani, ugyanúgy, mint egy kisbabára. Ők is nemrég váltak el anyjuktól, és egy új, teljesen ismeretlen életbe csöppentek. Sok figyelemre és időre van szükségük, hogy megszokják új környezetüket, családjukat és napirendjüket. Ezentúl pedig a rendszeres állatorvosi látogatással is számolnunk kell, hogy a rendes fejlődésüket biztosítsuk, illetve a fontos oltásokat időben megkapják. Ha egy felnőtt állat befogadása mellett döntünk, bízhatunk benne, hogy sok mindent már megtanultak. Ettől függetlenül ugyanúgy sok törődést és türelemet kell nekik adni, mert számukra is új élet indul. Igyekezzünk mindent megtudni róluk előre, tájékozódjunk a korábbi életükről. Sajnos előfordul, hogy a korábbi gazda nem bánt jól velük, esetleg kóboroltak, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé fognak szeretni minket. 

    

Ezeken kívül számos további a kérdésen kell még elgondolkodnunk, mielőtt egy állatot magunkhoz veszünk. A következő hetekben bővebben beszélünk majd ezekről:

 • Tudok-e időt fordítani a szobatisztaság nevelésre és tanításra? 
 • Milyen tartást tudok és szeretnék biztosítani az állatnak? Benti vagy kinti tartás lesz? 
 • Tudom-e fedezni a kötelező állatorvosi költségeket: oltások, mikrochip, élősködők elleni szerek, esetleges ivartalanítás? 
 • Megbetegedés esetén tudom-e fedezni a váratlan állatorvosi költségeket? 
 • Utazás esetén rá tudom bízni valakire, vagy tudom-e magammal vinni? 
 • Ha megváltoznak a körülményeink, mit tudunk tenni az állatért, hogy neki is megfelelő legyen?

 

Ezekre a kérdésekre fontos előre ismerni a válaszokat, mivel sokszor váratlan dolgok is történnek az életben. A mi felelősségünk, hogy mindent megadjunk, amire szükségük van ahhoz, hogy boldog és teljes életet élhessenek.

 

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak