Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 14. rész

Mit ehet a kismacskám?

 

Ha kismacska csöppen az életünkbe – főleg, ha ő az első – nehéz kérdés lehet, hogy mivel etessük, és hogyan gondoskodjunk róla. Mai posztunkban ebben szeretnénk segíteni. Megtudhatjátok, mivel kell etetni a cicát, hogy egészségesen fejlődjön, és azt is elmondjuk,  hogy milyen ételeket kell kerülni, illetve melyek azok, amik akár veszélyesek is lehetnek számukra.

 

A kiscicát 8 és 12 hetes kor között lehet az anyjától elválasztani és magunkhoz fogadni. Innentől a mi felelősségünk az etetése és a róla való gondoskodás.

 

Mivel etette a kiscicát a tenyésztő vagy menhely?

Kérdezzük meg, hogy a cica milyen tápot kapott az előző otthonában. Ha ezt szeretnénk lecserélni, fontos, hogy csak fokozatosan tegyük meg. A kifejezetten kölyökmacskáknak készült tápban megtalálhatók a számára szükséges tápanyagok. Ha kérdésünk merül fel ezzel kapcsolatban, forduljunk bátran az állatorvoshoz.

 

Száraz vagy nedves táppal etessem a kiscicát?

A cicák bizony sokszor válogatósak, és mindegyiknek más az ízlése. Ha száraztápot adunk a kiscicának, figyeljünk arra, hogy mindig legyen előtte friss víz. A nedvestáp víztartalma sokkal magassabb, de persze ekkor is figyeljünk oda arra, hogy a cica eleget igyon. 

 

Hányszor etessem a cicámat naponta?

Naponta négyszer etessük a kiscicát, de arra ügyeljünk, hogy ne etessük túl.

 

Ha úgy döntünk, hogy húst vagy csontot szeretnénk a kiscicának adni, nagyon fontos, hogy az friss legyen. Ügyeljünk arra is, hogy a csont ne legyen szilánkos! Ha nem friss a hús, a kiscica súlyosan megbetegedhet tőle. A szilánkos/csöves csont pedig életveszélyes is lehet, mivel megakadhat a torokban vagy gyomorban, és át is szúrhatja azt. Fontos kiemelni, hogy hőkezelés nélküli húst ne adjunk, minimum 24 órás fagyasztást követően etessünk, ha a BARF-ban hiszünk. Sertéshús csak főzés után adható az Aujeszky-betegség veszélye miatt.

 

SOHA ne adjunk cicáknak kutyatápot. Nem véletlenül gyártanak különböző tápokat a két fajnak. A macskáknak szánt tápok tartalmazzák a taurin nevű fehérjét, ami a kutyatápban nem található meg. 

 

Továbbá SOHA NE adjunk a cicának hagymát, fokhagymát, xylitolt tartalmazó ételt, csokoládét stb. Többek között ezek is mérgezők a macskák számára.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak