Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 11. rész

Az első napok otthon – kutya és macska 🐶🐱

Egy nagyon izgalmas új korszak kezdődik életünkben amikor egy új kiskutyát vagy kiscicát fogadunk be otthonunkba. Ebben az időben nagyon sok minden változik a mi életünkbe is és az Ő életükben is, ez egy érzékeny időszak. Az új környezet, amibe belecsobbantak először félelmetes lehet, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy minél nyugodtabb és kényelmesebb legyen kis kedvencünknek.

Az első, amit fontos megértenünk az, hogy eddig a kiskutya vagy kiscica anyjával és alomtársaival élt, és hirtelen egyedül lesznek egy új környezetben. Időt kell adni, hogy az új környezethez és családhoz hozzászokjon.

Az első napokban otthon engedni kell, hogy kiskedvencünk felfedezze új környezetét és használja az összes érzékeit ehhez. Ilyenkor könnyen eltünnek a kisállatok ezért jó ötlet egy nyakörvet és pórázt rátenni és óvatosan körbevezetni vagy hagyni, hogy maga mögött húzza a pórázt. A kiscicák esetében hagyjuk egy nyugodt és csendes helyen nyitva a szállítódoboz ajtaját és ha úgy érzi, a saját idejében ki fog jönni. Tegyünk a doboz közelébe friss vizet, ételt és alomtálcát.

Ha van másik kisállatunk otthon, fontos, hogy korán megismerjék egymást, viszont javasoljuk, hogy ez egy semleges helyen történjen meg, ne a meglévő kutya vagy macska területén.

Győződjünk meg róla, hogy a kisállat előtt ne maradjon semmi ami kárt okozhatna benne pl. kábelek. Ezt követően, engedjük meg a kisállatnak, hogy saját tempójában fedezze fel az új szobákat, szagokat, állatokat. Ha emeletes házban lakunk, ügyeljünk arra, hogy a kis kedvencünket figyeljük ha lépcső közelében van, mivel nagy az esélye annak, hogy esetleg legurul vagy leesik.

Az első pár éjszaka nyugtalan lehet, és lehetséges, hogy sírással fog eltelni, de ez is el fog múlni idővel. Adjunk kis kedvencünknek kényelmes fekhelyet, és ha napközben játszunk velük, lefárasztjuk őket, akkor megkönnyebbítjük az éjszakánkat. Kapcsoljuk le a villanyokat és legyen csend.

Már az első napokban használjuk a kiscica vagy kiskutya nevét, hogy minél előbb megszokják és megtanulják. Engedjük ki a kisállatot a kertbe fél óránként, hogy elvégezze a dolgát. Sokszor már az anyjuktól megtanulják a kiscicák az alomtálca használatát, de ha nem, akkor engedjük, hogy kaparja meg az almot.

Ha már megszokta a kiskutya vagy kiscica ezt az új környezetet és a családot, fontos, hogy a különböző otthoni hangokhoz szoktassuk hozzá őket, amik lehetnek akár félelmetesek is egy kisállat számára. Ezek közé tartozik a TV, porszívó, konyhai eszközök stb. Az első napokban ne árasszuk el kis kedvencünket túl sok új élménnyel vagy emberrel.

Ne felejtsük el, hogy az első napokban és hetekben lesznek balesetek. Ne kiabáljunk és legyünk türelmesek, mert időt kell adni, hogy megszokják új környezetüket és életüket. A kiskutyák meg akarnak felelni gazdijuknak, ezért ha valamit jól csinálnak, dícsérjük őket megfelelően. Már az első napon kezdjünk el egy etetési rutint, ami később is maradjon meg.

Az első hetekben kapják meg a kiskutyák és kiscicák a fontos immunizáló oltásaikat. Mielőtt az összes oltást megkapják, ne vigyük el otthonról sétáltatni és ne találkozzon idegen állatokkal, hogy óvjuk az egészségüket. A stressz sajnos okozhat gyomorpanaszokat, ezért folyamatosan figyeljük kiskedvencünk ürülékét, hogy időben észrevegyük, ha baj van. Ha híg vagy véres, forduljunk állatorvoshoz.

❗️NEM szabad adni a kiscicáknak és kiskutyáknak tejet, mert a tehéntejet nem tudják megemészteni és hasmenést okoz.

❗️Mindig legyen kisállatunk előtt friss víz.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak