Skip to content

Az egér – Ismerd meg az állatokat!

A házi egér eredetileg Spanyolországból, Afrika északnyugati részéről, valamint Ázsia keleti részének félsivatagaiból, sztyeppéiről származik, de ma már az egész világon elterjedt az emberek közelében.

Az egerek körülbelül 7-10 cm-esek, 30 gramm testtömegűek, a farkuk rövidebb a törzsüknél. Szürkés vagy barnás szőrzetük meleg, védelmet biztosít számukra. Télen szőrzetük megnő, így akár a -7°C-ot is képesek elviselni. Látásuk gyenge, de szaglásuk és hallásuk elég kifinomult, kiváló. A 100 kHz-es hangokat is képes érzékelni, amely 80 kHz-cel több annál, amit az ember tud.

A házi egér a macskák, nyestek és baglyok táplálékául is szolgálhatnak. Átlagos életkoruk körülbelül 3 év. 6 hetesen válnak ivaréretté, és egész évben képesek a párzásra, a őstény akár ötször is ellik egy évben. A nőstény vemhessége 19-20 napig tart és 8-10 utódot hozhat világra, tehát egy év alatt akár 50 kisegeret is.

A házi egerek kolóniákban, családi közösségekben élnek, fészek alapján különülnek el, szagok szerint tesznek különbséget egymást között. Nyáron inkább mezőkön, bozótosokban, gabonatáblákban húzzák meg magukat, télen viszont betelepednek a lakóépületekbe, padlásokra. Napközben inkább rejtőzködnek, pihennek, és szürkület idején, éjjel aktívak. Gyors futók, kiváló úszók és ügyes mászók. Elővigyázatos állatok, nehéz őket becsapni, csapdával elkapni. Az egerek az olyan helyeket kedvelik, ahol magokhoz, gabonákhoz és emberi élelmiszerekhez juthatnak.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés