Skip to content

A gekkó – Ismerd meg az állatokat!

A gekkók kis- és középméretű, emberre ártalmatlan gyíkok, meleg-mérsékelt övezeti és a trópusi éghajlatú területeken élek. Feltehetően még mindig vannak felfedezésre váró fajok, de már ma is több mint 2000 ismert fajt különböztetünk meg. Az élőhelyük pusztulása miatt sajnos a legtöbb faj veszélyeztetett.

A gekkófélék hossza fajtól függ, a 3,5 centiméteres gekkótól kezdve akár 40 centiméteres példánnyal is találkozhatunk. A bőrüket vékony, apró pikkelyek borítják, melyek rendszerint szürkék vagy barnák, de számos különböző színben és mintában pompázhatnak. Sőt, egyes fajok akár változtatni is tudják a színüket a sikeres elrejtőzés és az udvarlás érdekében.

Talán láttál már gekkót a terrárium függőleges üvegén mászni. Ezt a látványos mutatványt bőrlebenyes ujjai és az azon található tapadólemezkék teszik lehetővé. Ezek segítségével a legapróbb egyenetlenségbe is képesek belekapaszkodni. Érdekes tulajdonságuk még, hogy többségük képes ledobni a farkát, ha veszélyben van. Ennek a helyén később egy új, rövidebb farok nő ki.

Legtöbbjük éjszakai életet él, de nappali fajok is vannak. Sok gekkó képes valamilyen hangot produkálni, melynek segítségével a területét védi vagy a társait hívogatja. A gekkók táplálékai lehetnek rovarok, egerek, madarak, gyíkok és gyümölcsök a fajtól és a mérettől függően.

A gekkófélék között találunk tojásrakókat és elevenszülőket is. A tojásrakók rendszerint 2 tojást raknak, ami után 6-10 hét, de akár fél év is szükséges a kifejlődéshez.

Tudtad? A szemhéjas gekkó kivételével gekkóknak nincs szemhéjuk, így ők a nyelvükkel tisztítják a szemüket.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés