Skip to content

A kaméleon – Ismerd meg az állatokat!

A kaméleonoknak számos faja megtalálható Afrikában és Madagaszkáron, de keleten Indiáig és Srí Lankáig, északon Dél-Európáig elterjedtek. Néhány fajuk fákon él, lassan mozognak a vékony ágakon. Ez a helyzet nemcsak biztonságot ad, hanem szinte észrevehetetlenné teszi őket a zsákmányuk számára. A lombozatban még jobban el tudnak tűnni levél alakú megjelenésüknek (lapos test, magas hát) köszönhetően. Talajlakó kaméleonfajok is léteznek, például a madagaszkári levélkaméleonok.

A kaméleonok leghíresebb tulajdonsága a színváltó képesség, amely szintén a rejtőzködést szolgálja, valamint társas jelzésekre, kommunikációra is alkalmas.

A kamélonok hidegvérűek, és nappal aktívak, ezért a reggeli órákat napozással töltik, hogy felmelegedjenek. Igen ügyes vadászok. Kisebb rovarokat, pókokat, de még madarakat és kisemlősöket is zsákmányul ejtenek, amelyeket folyamatosan figyelemmel kísérnek az egymástól függetlenül mozgó kidudorodó szemükkel. Mozgásukkal ellentétben nyelvkiöltésük villámgyors, hosszú, ragadós nyelvükkel biztosan képesek megfogni a prédát.

Testüket bőrpikkelyek fedik. Egyes fajok hímei szarvakat, orrnyúlványokat, hosszú tarkólebenyt vagy nagy, csontos sisakot viselnek. Mindezek segítenek a nőstényeknek felismerni az alkalmas párt, a hímek pedigg gyakran használják ezeket egymás közti területvédelmi harcokban.

Magányos állatok. Vannak olyan fajok, amelyeknél a párzást a hímek szertartásos udvarlása előzi meg. A legtöbb kaméleonfaj körülbelül 4-40 tojást rak. Átlagos élettartalmuk 4-6 év.

Minden kaméleonfaj nemzetközi természetvédelem alatt áll!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés