Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 13. rész

Mit ehet a kiskutyám?

Amikor kiskutyát fogadunk magunkhoz, sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy mivel is etessünk az új családtagot. Egészsége megőrzése és normál fejlődésének elősegítése érdekében nem adhatunk neki akármit. Nagyon fontos pontosan tudnunk, hogy mit ehet a kiskutya, és mit nem.

Mivel és mikor etessem a kölyköt?

Mielőtt magunkhoz vesszük a kölyköt, kérdezzük meg a tenyésztőt vagy menhelyet, hogy Ők mivel etetik. Fontos, hogy ha tápot szeretnénk változtatni, fokozatosan vezessük be az új eledelt, 7-10 nap alatt. A tápváltást csak pár nappal azután kezdjük el, hogy a kiskutya megérkezett, hogy legyen ideje megszokni az új környezetet. Ekkor már nyugodtabb a kölyök, és kialakul egy kisebb rutin. Ahogy növekszik majd, megváltozik az étvágya és a szokásai is. A kutya biztonságérzetének kialakulását azzal is elősegíthetjük, ha kialakítunk és követünk egy rutint.

Ha a kiskutyánkat száraztáppal etetjük, valószínűleg többet is fog inni. Nagyon fontos, hogy mindig legyen előtte friss víz, amihez folyamatosan hozzá tud férni.

Hányszor etessem a kölyköt?

Javasoljuk, hogy négy hónapos koráig többször kevesebbet adjunk a kölyöknek – az ideális, ha naponta háromszor etetjükl hat hónapos korukig, és hat hónapos kortól kétszeri etetés is elegendő. A kétszeri etetést meg is tarthatjuk, de lecsökkenthetjük napi egyre 12-15 hónapos kor után. Ha mindig ugyanakkor kapják az ételt akkor könnyebb kialakítani a rutint.

Hol etessem a kölyköt?

Keressünk egy csendes helyet a házban, ahol a kutya nyugodtan tud egyedül enni. Evés közben ne zavarjuk, és ilyenkor tartsuk távol tőlük a gyerekeket, és ha vannak, a többi állatot is.

Néhány példa arra, hogy mit NE egyen a kutya:

– Csokoládé

– Hagyma és fokhagyma

– Édesítők pl. Xylitol

– Kisebb főtt csont

Tudtad? A tehéntej a kölyköknek emésztési problémát okozhat.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak