Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 9. rész

Hogyan vásárolhatok tenyésztőtől?

Egy társállat kiválasztása sohasem egyszerű feladat. Különösen fontos, hogy már a kezdetekkor körültekintően járjunk el: az első kérdés, hogy honnan is legyen leendő kedvencünk. Két lehetőség közül választhatunk: örökbefogadunk az egyik menhelyről, vagy pedig tenyésztőtől vásárolunk egy fajtatiszta állatot.

A mai napon a tenyésztőtől való vásárlás előnyeit mutatjuk be.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a tenyésztők és a szaporítók között! Soha ne vásároljuk megbízhatatlan forrásból állatot, ahol rossz körülmények között, papírok nélkül kínálják őket! A szaporítók nem szűrik az állatokat, és sajnos gyakori, hogy a maximális haszon érdekében sokkal több alom születik náluk, mint ami az anyaállat számára egészséges lenne.

Egy megbízható tenyésztőnél vásárolt fajtatiszta állat ára igen borsos lehet, több száz ezer forintra is rúghat. Ha ezt soknak találjuk, akkor inkább válasszuk az örökbefogadást, de semmiképpen se vásároljunk megbízhatatlan forrásból!

Egy új szabályozásnak köszönhetően ma már ellenőrizni tudjuk a kisállatokat forgalmazó kereskedőket: ebben az úgynevezett FELIR-szám segít nekünk. Ennek az információs rendszernek a célja, hogy kiszűrje a kereskedőket, akik tevékenységüket nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik. Ez azt jelenti, hogy ha a kereskedő nem tudja magát FELIR-számmal igazolni, ne vásároljunk tőle állatot!

Miért is érdemes tenyésztőtől vásárolni?

– Biztosak lehetünk benne, hogy a kölyökkutya vagy -macska fajtatiszta, tehát előre tudjuk, hogy mekkorára fog nőni, illetve milyen lesz a megjelenése.

– Előre tájékozódhatunk arról is, hogy a szülei milyen természetűek, nyugodtak vagy éppen aktívabbak.

– Teljeskörűen megismerhetjük a kölyök egészségügyi állapotát és hátterét.

– Egy mentett kutya esetében nem ismerjük a kutya előéletét, milyen megpróbáltatások érték őt, ám a tenyésztőtől vásárolt eb körülményeiről azonnal érdeklődhetünk.

Mielőtt belevágnánk a vásárlásba, nagyon fontos, hogy tájékozódjunk a tenyésztőkről! Akár a közeli állatorvostól is kérhetünk ajánlást. Ne bízzunk olyan tenyésztőben, aki nem tudja oltási könyvvel és törzskönyvvel igazolni a kölyök egészségügyi hátterét és származását!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak