Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 12. rész

Az első látogatás az állatorvosnál – macska 🐱

Amikor a kismacskánkat legkorábban 8 hetes korukat követően végre magunkhoz vehetjük, nem elég az otthonos környezetről és a felszerelésekről gondoskodnunk, de már az első állatorvosi látogatást is tervezni kell.

Első lépésként fontos, hogy olyan állatorvosi rendelőt válassz, amely mellett képes vagy elköteleződni. Ez nemcsak azért szükséges, mert így a kismacska egy megszokott környezetbe térhet vissza, de az az orvos, aki korábban már találkozott a kisállatoddal, pontosabban fel tudja mérni az esetleges változásokat.

Miután kiválasztottad a szimpatikus rendelőt, és foglaltál időpontot, jöhetnek az előkészületek. Nagyon fontos, hogy nálad legyen a cica egészségügyi kiskönyve, melyben szerepelnek a korábbi kezelések. Ha a kisállatod még nem rendelkezik ilyen kiskönyvvel, akkor az első látogatás során a rendelőben adnak neked.

Hasznos lehet már a látogatás előtt összeszedni bizonyos információkat, például a macska táplálkozási, ivási szokásait és a környezetét. Ha egyéb megfigyeléseid vannak, azt is érdemes feljegyezni.

A cica biztonságos szállítása érdekében szerezz be egy megfelelő hordozót. Ehhez érdemes már napokkal az utazás előtt hozzászoktatni, hogy nyugodtabban teljen az út. Ha odaértél a rendelőbe, akkor se engedd ki belőle a kismacskát, nehogy felzaklassa a többi állatot. Fontos, hogy a váróteremben halk, nyugodt hangon beszélj, és ne tegyél hirtelen mozdulatokat.

De mi is történik az első állatorvosi látogatás során? Az állatorvos megvizsgálja a kismacska tápláltságát és szőrzetének állapotát. Ezenkívül ellenőrzi a fogakat, a nyálkahártyát és a füleket. Meghallgatja a cica szívét, tüdejét és megméri a testhőmérsékletét. Ezt követően beadja a szükséges oltásokat.

Ne felejtsük el, hogy a macskákat 12 hetes korukig féregteleníteni kell! Az állatorvostól kérhetsz tanácsot a kismacska táplálásával kapcsolatban, és tájékoztat téged olyan fontos témákban, mint az állat növekedésének üteme, az ivarérettség beköszönte és ezzel a szükségessé váló ivartalanítás dátuma.

Miután hazaértetek az orvostól, hagyd, hogy a kismacskád lenyugodjon, és megbizonyosodjon róla, hogy tényleg otthon, a megszokott biztonságos környezetében van.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak