Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 17. rész

„Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.”

Senki sem örül annak, ha őt vagy kutyáját egy másik kutya – akár csak egy kicsit is – megharapja sétáltatás közben. A törvényi szabályozás ezen részlete igyekszik az ilyen események gyakoriságát csökkenteni.

Milyen módon tudja biztosítani a gazdi, hogy kutyája ne veszélyeztessen harapásával sem más állatot, sem embert?

Elengedhetetlen, hogy a gazdi ismerje kutyáját. Tudja, hogy mikor érdemesebb sétáltatás közben rövidebb pórázon tartani, és mikor lehet hosszabbon. Ha a kutya agresszív fajtársaival vagy az emberekkel szemben, akkor kerülendők azon helyek, ahol egyszerre sok ilyen jellegű fenyegetés éri, melyek támadó reakciót váltanak ki belőle.

A törvényi szabályozás betartásának érdekében a kutyákat közterületen csak pórázon szabad sétáltatni. Szükséges, de nem elegendő feltétele a póráz nélküli sétáltatásnak az, hogy a gazdi jól ismerje kutyáját, hiszen a közterületeken, pl.: parkokban, utcán tartózkodó más emberek, kisgyerekek és kutyák nem ismerik őt. A pórázon való sétáltatás a saját kutyánk biztonságát is szolgálja.

2021. január 7-től az állatvédelmi törvény az állatvédelmi bírság alapösszegét a korábbi 15.000 forintról 75.000 forintra emelte. A kiszabott összeget az elkövetett cselekmény alapján állapítják meg, így a büntetés kifejezetten magas is lehet.

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak