Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 21. rész

„A szolgáltató állatorvos az eb vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e.”

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a jogszabály miért teszi kötelezővé a transzponder meglétének ellenőrzését? Ennek oka, hogy a rendelet előírja, hogy négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus transzponderrel, azaz mikrochippel megjelölve tarthatók.

De mi is az a mikrochip, és miért előnyös a használata? A mikrochip mint modern technikai eszköz lehetővé teszi kiskedvenceink egyedi azonosítását, például ha a kiskutyánk elcsavarogna. Elősegíti a mielőbbi hazajutást azáltal, hogy a megtaláló egy egységes rendszeren keresztül, chipleolvasó segítségével azonosítathattja az elveszett állatot. Gondolhattok erre úgy, mint a személyi igazolványra nálunk, embereknél.

A tenyésztésben eddig is alkalmaztak egyedi azonosítást például tetoválás formájában. Az említett módszerrel ellentétben a mikrochip beültetése csak minimális fájdalommal jár. Nem több, mint egyetlen tűszúrás. A mikrochip újdonsága, hogy a fajtatisztaságtól függetlenül bármely állatba beültethető. A transzponder tartós, a tárolt adatok kedvencünk élete végéig olvashatók maradnak.

A transzponder egy rizsszem nagyságú üvegkapszula, amely tartalmaz egy antennát és egy chipet, amely egy 15 jegyű kódot tárol magában. Ezt a kódot egy speciális leolvasó segítségével lehet lekérdezni. Fontos megjegyezni, hogy ez önmagában még nem elég a gazdi megtalálásához és az állat teljes körű azonosításához. A Magyar Állatorvosi Kamara e célból létrehozott egy egységes és országos internetes chipnyilvántartási rendszert, a Petvetdatát, amely az európai chipkereső rendszerrel is kapcsolatban áll. A nyilvános, bárki által megtekinthető adatok mindössze a kutya nevét, nemét, fajtáját és chipszámát tartalmazzák. Ez annak megállapítására elegendő, hogy a keresett állat szerepel-e a nyilvántartásban. A személyes adatok védelme érdekében a gazda adataihoz kizárólag az az állatorvos fér hozzá. Fontos, hogy a gazdik élő telefonszámot adjanak meg, hiszen az állatorvos így egyetlen telefonhívással haza tudja juttatni kedvencünket, ha az elkóborolna.

Az állatorvosi vizsgálatok során az állatorvos kötelezően ellenőrzi a mikrochip meglétét, illetve annak megfelelő működését. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a chip esetleg elcsúszott, vagy nem funkcionál.

A mikrochip beültetésről, a Petvetdatáról, jogszabályokról és egyéb információkról a chippel kapcsolatban itt olvashatsz:

https://pilisbudaikutyasok.hu/hasz…/microchip-informaciok/

https://maok.hu/…/mikrochipszabalyzat_2013szept26…

Rendelet: A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B.§ (1) és (10) bekezdése

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000041.kor

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak