Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – Húsvét után is legyen boldog a nyuszi!

A házi nyúl leginkább a gyerekek számára kedves, hiszen a legtöbb helyen a “nyuszi hozza” a húsvéti ajándékokat.

A húsvét közeledtével így nyuszik százezreit értékesítik hazánkban, és a sokszor felelőtlenül vásárolt állatok sorsa az ünnepek elmúlásával kérdésessé válik. A megunt kisállatok állatkertekbe, menhelyekre kerülnek, esetleg vidéki rokonhoz vagy legrosszabb esetben szélnek eresztik őket.

Vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg, szeretnénk-e olyan házi kedvencet, akik akár 8-10 évig is velünk él, s akinek gondozása egy idő után valószínűleg ránk fog hárulni.

Ha mindenképpen engedünk gyermekünk unszolásának, vagy mi magunk döntünk a nyúl vásárlás mellett, érdemes a beszerzés előtt megismerni a legfontosabb tartási tudnivalókat.

A tapsifülesek formagazdagsága óriási: az óriásnyulaktól kezdve a legkisebb tengerimalac nagyságú „toy” nyusziig sok fajtájukat kitenyésztették.

Érdemes azonban megbízható tenyésztőtől vásárolnunk, hogy valóban a választott fajtajellegek legyenek láthatóak ivarérett korban is.

Bár vásárláskor a piciny, tenyérnyi nagyságú állatok a legnépszerűbbek, legtöbbjükről tudni kell, hogy annyira korán választották el őket anyjuktól, hogy nem is biztos az életben maradásuk. Ha mindenáron nyúlra vágyunk, vásároljunk legalább 2 hónapos nyúlfit ,aki már átszokott a szilárd takarmányra! A jó kondícióban levő kisnyúl élénk tekintetű, szép bundájú és hatalmas mozgásigénnyel bír.

Fontos, hogy olyan életteret biztosítsunk, amelyben a fajra jellemző életet élhet új családtagunk.

Az állatot mind kint, mind bent tarthatjuk, ha kellően odafigyelünk a körülményekre. Ha a lakásban való tartás mellett döntünk, akkor mindig a leghűvösebb, helyiségben legyen a nyúl helye, mivel sem izzadni, sem lihegni nem tud, könnyen hőgutát kaphat, ha a hőmérséklet 27°C fölé emelkedik. Az ideális hőmérséklet 15-21°C között van.

Lakásban legegyszerűbben lecsatolható aljú dróthálós nyúlketrecben vagy úgynevezett „nyuszi karámban” helyezhetjük el. Ez legyen tágas, legalább hatszor akkora, mint egy kifejlett állat, hiszen fontos, hogy mozogni és tisztálkodni tudjon. A ketrec aljába papír alapú almot tegyünk, és annak a tetejére rakhatunk egy marék szénát is, ezzel megakadályozzuk a papíralom széthordását. A ketrecben helyezzünk el egy almos dobozt is, melybe üríthet az állat.Az alomtálcába pelletet érdemes tenni, tetejére itt is kerüljön széna. Ezt naponta takarítsuk, így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

Természetesen kültéren is tartható kedvencünk, napsütéstől védett helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki. Az állatkereskedésekben számtalan ketrec közül válogathatunk, de arra érdemes odafigyelni, hogy ezek az állatok nagyon jól tudnak ásni. A szökések ellen a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

Fontos kedvencünknek szabad mozgást is biztosítani – persze felügyelettel. Szabadon engedhetjük a lakásban megfelelő óvatossággal, mert könnyen megrághat bármit, a kábeleket, a tapétát, illetve a bútorok lábait és növényeinket is. A kertbe is kivihetjük őket, ebben az esetben karám használata javasolt. A kereskedésekben vásárolható hámokat, pórázokat kerüljük!

Nagyon fontos, hogy helyesen tápláljuk kedvencünket, mert nagyon érzékeny emésztőrendszere van, és ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz egy önitatóban és jó minőségű, száraz széna a ketrecében. Az ideális étrend a lehető legjobban közelítse meg a természetes, alapvetően fűből (a közhiedelemmel ellentétben nem répából) álló takarmányát. A folyamatosan pótolt széna mellett naponta egyszer kapjon pelletált nyúltápot is. Megfelelő helyről gyűjtött növényekkel (pitypang, réti csorbóka, tyúkhúr, friss fű) is kedveskedhetünk neki, illetve bio fűsernövények (menta, bazsalikom, kapor, petrezselyem) is nagy kedvence  a tapsifüleseknek.

A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során.

Nyulunkat rendszeresen vigyük állatorvosi ellenőrzésre, és oltassuk be a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és mixomatózis ellen. Mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezethet a nem oltott állatoknál.

A családi kedvencként tartott nyulat mindenképpen ivartalaníttassuk, ellenkező esetben könnyen antiszociálissá válik, amikor eléri az ivarérett kort Társas állat, így érdemes mellé beszerezni egy ellenkező nemű nyuszit, természetesenmindketten legyenek ivartalanítva. A műtéttel számtalan ivarszervi megbetegedés is elkerülhető, megelőzhető. A nyúl házilagos szaporítása komoly ismeretek nélkül nem javasolt. A műtéten átesett jószágok kezesek és nyugodtak maradnak életük végéig, rengeteg örömet okozva gazdájuknak. Odafigyelő gondoskodással akár 8-12 évig is élhetnek velünk hosszúfülű barátaink.

Forrás: Petró Zsuzsa, Nyíregyházi Állatpark

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak