Skip to content

A nyúl – Ismerd meg az állatokat!

A nyulak kis- és közepes méretű állatok, a házi nyúl kicsit kisebb macskánál. Ahogyan méretük, testtömegük is igen változatos, 300 grammtól egészen 12 000 grammig terjedhet, tehát egy kiscicától egészen egy kifejlett közepes méretű kutya súlyáig. A nyulaknak is több fajuk van, az üregi nyúl, a havasi nyúl, a mezei nyúl és a hócipős nyúl csupán a négy ismertebb. A házi nyúl, akivel talán a legtöbbet találkoztok az üregi nyúl háziasított változata.

Jellegzetességük a hosszú hátsó lábaik és a hosszú füleik. A hátsó lábaikkal ügyesen el tudnak rugaszkodni a talajtól, hosszú füleikkel pedig tökéletesen hallanak. Nagy szemeiknek köszönhetően a látásuk még sötétben is kiváló. Talpuk szőrős, ez segít nekik abban, hogy nehogy elcsússzanak.

A nyulak egy része üregben él, ahová veszély esetén menekül (pl.: üregi nyúl). Másik részük viszont egész életében a felszínen tartózkodik (pl.: mezei nyúl).

A lány nyulakat nőstényeknek, a fiúkat pedig bakoknak nevezzük. 3-4 hónapos korukig még nehéz megállapítani a nemüket. A nőstény nyúl 28-50 napig vemhes. Az utódok száma fajtól függően 3 és 15 között lehet. Egy évben többször is születhetnek kisnyulak, ezt fialásnak, az újszülött nyulakat pedig fiókáknak nevezzük. Összességük pedig az alom. A felszínen élő nyulak kölykei születésükkor szőrzettel rendelkeznek, és nyitott a szemük, míg az üregben élők kölykei csupaszok és vakok. Az anyanyúl általában 4 hetes korukig szoptatja őket, utána már eszegetik a szilárd ennivalókat. Ebben az időszakban indulnak el, hogy felfedezzék a környezetüket.

A nyúl fűevő faj. A nyulak táplálkozása nagyon érdekes, ugyanis a vakbelükben az emésztésüket számos baktérium segíti. Ha otthon tartotok házi nyulat, akkor a táplálásukra gondosan oda kell figyelni. Nem mindegy, hogy mit adsz nekik enni. Nagyon fontos, hogy mindig legyen előttük széna és friss víz. Erre azért van szükségük, hogy az emésztésükkel ne legyen semmi probléma, ne puffadjanak fel, ne hízzanak el, illetve a folytonos rágcsálás a fogaikat is koptatja. Szárazkenyeret tilos nekik betenni. A boltokban kaphatóak komplett tápok, melyekben a legtöbb minden megtalálható, amire egy nyúlnak szüksége lehet. Fontos, hogy pelletált tápot válassz! A természetben gyűjthetünk nekik tyúkhúrt, lóherét, pitypangot, füvet, de fontos, hogy olyan területen szedegessünk, ahol az autók nem szennyezik a növényeket. De figyeljünk oda a mennyiségekre! A gyümölcsökkel is vigyázni kell, mert sok bennük a cukor. Számukra mérgezőek, ezért soha nem kaphatnak belőle: saláta, csokoládé, hagymafélék, burgonya, avokádó, tejtermékek.

Tudtad? Ha a nyulak boldogak, akkor ugrálva szaladgálnak.

Neked van nyuszid?

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak