Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 5. rész

A törpenyúl igen népszerű házi kedvenc napjainkban, sokan vágynak erre a végtelenül bájos kisállatra. Sajnos divatossá vált, hogy húsvét környékén a „nyuszi nyuszit hoz”, de az év más szakaszaiban is sokan felelőtlenül és előzetes tájékozódás nélkül vásárolnak törpenyulat. Szomorú tapasztalat, de a húsvétra vásárolt nyulak jelentős része nem éri meg az első születésnapját. Érzékeny állatok, sok törődésre van szükségük, de gyakori, hogy a leendő gazdi egyáltalán nem tudja, milyen merész vállalkozás nyuszit a családba fogadni. Ezért is szánunk egy külön posztot e fajnak.

Az első fontos tudnivaló, hogy a nyulak sok figyelmet igénylő, társas lények. Sokan csak egyetlen nyulat tartanak, ez a megoldás csak akkor működhet, ha a gazdinak van elég ideje az állatra. A nyulak a gazdi társaságát is nagyon igénylik, de fajtársaikkal érzik igazán jól magukat: párban tartva sokkal boldogabbak, mint magányosan. Ezért ha megtehetjük, két nyuszit vállaljunk. Az ideális pár az ivartalan bak és az ivartalan nőstény. Fontos, hogy SOHA ne tartsunk együtt ivaros állatokat! Az ivartalan páros tagjai között igazi szerelem szövődik, és boldogságukban a gazdi is gyönyörködhet.

Elhelyezés: összesen kb. 30.000-50.000 forint egyszeri költség

Ketrec: Ugye tudjátok, hogy nem igaz, hogy a kis állat kis helyen is elfér? Egy nyúl esetén minimum 120 x 50 cm-es, kettő esetén minimum 120 x 60 cm-es ketrecre van szükség, de ha lehetőségünk van rá, inkább nagyobbat vásároljunk. A nyulak szívesen ugrándoznak, játszanak a lakásban szabadon, ha tehetjük, engedjük ki őket. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy a területet tegyük „nyuszibiztossá”, pl. ínycsiklandó, jól megrágható kábelhez ne férjenek hozzá. Sok nyuszitartó karámmal választja le a szoba egyik sarkát, ahol a szőrgombócok szabadon játszhatnak.
120 X 60-es ketrec: 16.000-26.000 forint
Önitató: kb. 1200 forint
Etetőtál: kb. 1200 forint
Szénatartó: 1000-2000 forint
Alomtálca: 1200-3000 forint
Alvókuckó: 3000-10000 forint
Játékok, bújók, emeletek: összesen kb. 7000 forinttól. Ezekből a felszerelésekből többet is szerezzünk be, és rendezzük be változatosan a ketrecet

Fapelletet és a szénát csak az alomtálcába kell tenni.

Eledel: havonta nyulanként kb. 10.000-15.000 forint

Az első fontos tudnivaló, hogy a répa csak a mesékben fő eledele a nyulaknak! A valóságban a táplálékuk 70-75 százaléka széna. Fontos, hogy mindig legyen jó minőségű széna a nyuszik előtt (ahogy a tengerimalacok tartásának is ez az egyik fő szabálya).
A széna mellé adhatunk pelletált tápot és/vagy kis mennyiségű zöldséget.
Tápból mindenképpen pelletáltat válasszunk. Ennek rágcsálása koptatja a nyuszi fogát, és nem tudja a neki jobbban tetsző falatokat kiválogatni.

Zöldégekből a sárgarépa zöldje, a fehérrépa, a zeller, a spenót és az édes paprika a megfelelő választás a nyuszik számára.

Széna: 2,5 kilogramm kb. 3000 forint

Táp: 2 kilogramm kb. 2,500 forint

Állatorvosi költségek

A nyulak felszerelésének egyszeri és etetésének rendszeres költségei mellett nagyobb összeggel kell készülnünk a szükséges állatorvosi ellátosokra is.

Ivartalanítás: nőstény: kb. 28.000 forint, bak: kb. 20.000 forint
A kutyákhoz és a macskákhoz hasonlóan a nyulakat is ivartalanítani kell! A nőstények számára a rendszeres ivarzás komoly egészségügyi problémákat okozhat, és a bakok esetében is sülyos betegségek előzhetők meg a műtéti beavatkozással.

Oltás: kb. 7800-10.000 forint félévente (állatonként)

Sokan nem is tudják, de a nyulaknak is szükségük van védőoltásokra! A vakcina következtében kialakuló védettség fél évig tart, tehát a nyulat évente kétszer kell oltatni.

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy amennyire bájosak, annyira érzékenyek is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem szabad őket gyömöszölni (ezzel súlyos sérüléseket is okozhatunk az állatnak), hanem könnyen megbetegszenek, és az orvosi költségek – ha egyáltalán találunk a környékünkön hozzáértő szakembert – igen magasak lesznek.
Forrás: nyulmentoalapitvany.hu

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak