Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 8. rész

Az eb tartója köteles az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata 

  1. a) a három hónapos kort elérte,
  2. b) elhullott vagy elkóborolt, vagy
  3. c) új tulajdonoshoz került.”

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, miért is fontos ez a jogszabályi rendelkezés.

Ebben a bejegyzésben a fenti három pontot fejtjük ki.

 

A, 

Ahogy az előző posztban említettük, a veszettség elleni oltás Magyarországon minden kutya számára kötelező. Kedvencünknek az első oltást 3 hónapos korát betöltve, de legkésőbb 30 nappal később, azaz 4 hónapos korában meg kell kapnia. Az első vakcinázást követően 6 hónapon belül ismétlő oltásra van szükség, ezután pedig évente kötelezően ismételni kell. Az kutyák csak a mikrochip beültetése után olthatók veszettség ellen. Az állatorvosnak kötelező rögzítenie chipet az állategészségügyi kiskönyvben, illetve a www.petvetdata.hu-ra is regisztrálnia kell. Erről bővebben az előző posztunkban olvashatsz.

 

B, 

A szolgáltató állatorvos köteles bejelenteni, ha a kutya elpusztul. Fontos megjegyezni, hogy elpusztult kedvencünkről kötelesek vagyunk a jogszabályban előírt módon gondoskodni. Erről az állatorvos részletes tájékoztatást ad, keresd fel bizalommal.

Ha a kiskedvenc elkóborolna, értesítsd állatorvosodat, hiszen az adatbázisban ezt is lehet rögzíteni, ha a kutyában van mikrochip. Ennek köszönhetően a menhelyen, illetve más állatorvosi rendelőkben is látják majd, hogy keresik a kutyát. Így pedig értesíteni tudnak, ha valaki megtalálta az eltűnt állatot. Amennyiben a chipet még nem regisztrálták az adatbázisban, ezt ekkor is megteheted, az adatok feltöltése ilyenkor is lehetséges. (Ha az adataid változtak a mikrochip beültetése óta, feltétlenül jelezd az állatorvosnak!)

 

C,

A kiskutyákat legkorábban 8-12 hetes koruk körül hozhatjuk el a tenyésztőtől, ekkor mi leszünk az új tulajdonosok, és a változást jelenteni kell. Ha menhelyről fogadunk örökbe, esetleg talált kutyát fogadunk be, új tulajdonosként szintén kötelesek vagyunk az eb állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szakállatorvos felé bejelenteni a tulajdonosváltást. E bejelentésnek tartalmaznia kell a veszettség elleni legutóbbi oltás helyszínét, időpontját, valamint az immunizálást végző állatorvos kamarai bélyegzőjének számát és nevét is. A bejelentés történhet az oltási könyv bemutatásával is. Fontos, hogy mindig az új tulajdonos adatai szerepeljenek az adatbázisban, hiszen ez alapján tudják eltűnés, harapás stb. az kutyát, illetve tulajdonosát azonosítani.

 

Rendelet: 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól 3. §  (1)

 

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800164.fvm

 

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak