Skip to content

A teknős – Ismerd meg az állatokat!

A teknősöknek nagyon sok faja létezik. Te mennyit ismersz?

Ezek a páncélos állatok a mérsékelt övi és trópusi területeken, illetve minden óceánban elterjedtek. Élettartamuk fogságban – kivételes esetekben – 150 év is lehet.

A kifejlett teknősök általában legalább 13 centiméteres páncélhosszúságúak. A ma élő teknősök óriása a kérgesteknős, melynek legnagyobb ismert példánya 244 centiméter hosszúra nőtt meg, súlya pedig 867 kilogram volt.

A teknősök nemét nem könnyű megállapítani. A hímek farka általában hosszabb, a töve vastagabb, és kissé tovább nyúlik, mint a nőstényeké. Minden teknősfaj a szárazföldön rakja le tojását. Legtöbbjüknél a tojásrakás évente, időszakosan történik, a kisebb fajok 1-4 tojást, a nagy tengeri teknősök akár több mint 100-at is rakhatnak egyszerre. A tojásokat korhadó növények alá vagy avarba, más állatok fészkébe, külön erre a célra ásott üregbe helyezik el.

A teknősöket általában a lassúságukról ismerik. A legtöbb szárazföldi teknős valóban igen lassú, de a tengeri teknősök egészen könnyedén és gyorsan úsznak a vízben, gyorsabban, mint ahogy az ember fut a szárazföldön. Sebességük meghaladhatja a 30 kilométer/órát is.

Legtöbbjük növényevő, vagy inkább helyben tartózkodó állatokat, például puhatestűeket, férgeket és rovarlárvákat fogyaszt.

Minden teknősnek nyolc nyakcsigolyája van. A nyakfordító teknősök vízszintes irányban fordítják el fejüket, és oldalt hajtják a páncél elülső nyílásába. A nyakrejtők függőleges síkban, a nyakat S alakban meggörbítve húzza be a fejét. Legtöbbjük teljesen képes elrejteni a fejét, és még a mellső lábak „könyökét” is az orra elé húzza, hogy tökéletes legyen a védelem.

Tudtad? Semmilyen más gerinces csoportnak nincs olyan jellegzetes páncélja, mint a teknősöknek. A teknőspáncél két része általában mintegy 50-60 csontból tevődik össze, és az állat élőhelyének megfelelően módosult. A szárazföldi teknősöknek általában jellegzetesen magas, boltozatos páncéljuk van, ez jól véd a ragadozók erős állkapcsa ellen. A vízi teknősök páncélja laposabb, mely a vízben kisebb közegellenállást okoz, vagyis könnyebb úszniuk. A lágyhéjú teknősök páncélja teljesen lapos, ennek köszönhetően a homokos vagy iszapos vízfenéken is el tudnak tűnni.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés