Skip to content

A degu – Ismerd meg az állatokat!

Folytatjuk az egzotikus kisrágcsálók bemutatását. A mai posztunkban a degut ismerhetitek meg. Erről az állatról talán még kevesen hallottak hazánkban, de származási helyükön, Chilében teljesen hétköznapinak számítanak. A természetben hegyvidéki füves területeken élnek, de föld alatti üregrendszereket is kialakítanak magunknak, ahol nagy csoportokban tanyáznak. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartanunk: a degu igényli fajtársai társaságát, egyedül nem érzi jól magát. Minimum két egynemű (!!!) állatot tartsunk, de – ha tudjunk biztosítani számukra megfelelő körülményeket – ennél nagyobb csapatunk is lehet.

Rokona a csincsillának és a tengerimalacnak, de küllemében – hosszú farka miatt – a patkányra is hasonlít. A valóban tekintélyes farok hossza megközelíti a test méretét, a kifejlett degu pedig nagyjából akkora, mint egy felnőtt ember nyitott tenyere. A degu is fűevő, tehát legfőbb tápláléka a széna, ezt egészítsük ki jó minőségű pelletált táppal. Magot, zöldséget és gyümölcs NE adjunk neki.

A hörcsöggel és a csincsillával ellentétben a degu nappali állat, ráadásul nagyon kíváncsi természetű, és az emberrel is szívesebben barátkozik. 4-6 évig él, ha degukat fogadunk a családba, ennyi időre kell elköteleződnünk.

Említettük, hogy a degu rágcsáló – ezt vegyük nagyon komolyan. Akárcsak a nyúl, mindent megrág, amihez hozzáfér, ezért a lakásunkat – és természetesen a deguink lakóhelyét is – biztonságossá kell tennünk. A rágási ösztön nagyon erős bennünk, ezért a hagyományos műanyagból készült aljtálcával ellátott ketrecek nem megfelelőek számukra. A terrárium szintén nem alkalmas, mivel nem szellőzik, és a berendezését sem tudjuk a deguk igényeinek megfelelően kialakítani.

Mire is van szüksége egy degucsapatnak?

A legjobb, ha nem készen vásároljuk a ketrecet, hanem magunk készítjük (vagy készíttetjük). Akár egy régi szekrényt vagy könyvespolcot is átalakíthatunk, ehhez már sok ötletet kaphatunk a degus közösségekben. A ketrec legyen tágas, és alakítsunk ki több polcot, hogy az állatokk tudjanak játszani, ugrándozni.

A minimális méret 60x80x100 cm, de ennél sokkal nagyob is lehet, minél nagyobb, annál jobb! Fontos, hogy míg a hörcsögöknek lapos és széles, nagy alapterületű lakóhelyre van szükségük, a degulak legyen keskeny, de magas, hiszen szeretnek mászkálni, és szívesen alszanak a felső emeleten.

Figyeljünk rá, hogy legyen elegendő búvóhely az állatok számára, hiszen könnyen megijednek, és ilyenkor szeretnek biztonságba húzódni. A házak kiválasztásánál (többet is helyezzünk a ketrecbe) gondoljuk arra, hogy a deguink összebújva szeretnek aludni, tehát akkora méretet válasszunk, amiben a teljes csapat elfér.

Mivel nagyon mozgékony állatok, futókereket is érdemes számukra beszerezni. Ám készüljünk fel rá, hogy ez nem lesz egyszerű, ugyanis az állatkereskedésekben ritkán kapható a deguk számára megfelelő: minimum 35 cm átmérőjű, NEM RÁCSOS, hanem zárt futófelületű kerékre van szükségük. Fontos, hogy rácsos kereket semmiképpen ne helyezzünk a ketrecbe, hiszen felsértheti a talpukat, de a küllők közé csúszó lábacskák el is törhetnek.

Forrás: deguinfo.hu

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak