Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 14. rész

„A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.”

A fenti jogszabály alapján társállatunk számára olyan környezetet kell biztosítanunk, amelyben lehetősége van természetes módon viselkedni. Ez magában foglalja azt, hogy környezete nem vált ki félelmet és agresszivitást az állatból. Fontos kiemelni, hogy minden állat esetében a természetes élőhelyéhez hasonló körülményeket biztosítsunk. Például egy hörcsög esetében – bármelyik fajról legyen is szó – fontos a tágas lakóhely, hiszen a természetes élőhelyükön naponta hatalmas területet járnak be élelem után kutatva. Arra is figyeljünk, hogy a hörcsögök rosszul látnak, és nem érzékelik jól a magasságot, tehát az emeletes lakóhelyek veszélyt jelentenek számukra.

Figyelembe kell vennünk továbbá, hogy a lakóközösséget, szomszédainkat ne zavarja, életrendjüket ne borítsa fel társállatunk viselkedése. Kutyákat gyakori sétáltatással – amire akkor is szükség van, ha kedvencünket nagy kertben tartjuk –, játékkal tudjuk a szomszédokat zavaró, folytonos ugatásról „leszoktatni”.

A jogszabályt itt találod meg: 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 14. § (2) – https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000041.kor

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak