Skip to content

Utazás repülővel – Utazás társállattal 6. rész

Mire figyeljünk utazás előtt?

– Keressük fel az állatorvost! Győződjünk meg arról, hogy kedvencünk egészséges.

– Nézzünk utána, hogy a célország előír-e a magyartól eltérő, különleges szabályokat az oltásokkal vagy belső/külső élősködőkkel kapcsolatban!

– Ügyeljünk arra, hogy kedvencünknek legyen meg minden kötelező oltása, és a mikrochip adatai is aktuálisak legyenek.

– Kisállatunk útlevélében minden szükséges adat és oltás legyen naprakész (pl. veszettség, féregtelenítés stb.).

– Bizonyos országokban elvárják, hogy utazás előtt vérvizsgálatot végezzenek kisállatokon. Ezt hazautazást megelőzően is kérhetik.

– Ha tudjuk, hogy pontosan hova megyünk, nézzünk utána, hogy hol van a legközelebbi állatorvos, akihez vészhelyzet esetén fordulhatunk.

❗️FONTOS❗️ „Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.” (http://www.maok.hu/allatutlevel)

Milyen körülmények között utazik majd kiskedvencünk?

– Törekedjünk rá, hogy az utazás stresszmentes élmény legyen az állat számára. Ennek érdekében már azelőtt szoktassuk hozzá a ketrechez vagy autóhoz, hogy hosszabb útra indulnánk.

– Ha az állatnak hányingere van utazás alatt, előzetesen kérjünk az állatorvostól megfelelő gyógyszert. Ha az állat ezek után is nehezen bírja az utazást, fontoljuk meg, hogy valóban magunkkal kell-e vinnünk őt.

– Ha kiskedvencünk repülővel tart velünk, hol fog utazni? Ez fajtól és mérettől is függ. A nagyobb kutyákat és egyéb állatokat a csomagtérben szokták elhelyezni. Ez a legtöbb állat számára igen stresszes élmény, ezért csak akkor vigyük magunkkal repülős útra, ha az feltétlenül szükséges! Ha ez elkerülhetetlen, fontos, hogy kedvencünk már az utazás előtt megszokja a szállítódobozt.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak