Skip to content

Ezt tedd, ha víz közeli helyre utazol! – Utazás társállattal 8. rész

Leginkább a hőguta veszélyének vannak kitéve a kutyák, és ne csak a tűző napon, zárt autóban hagyottakra gondoljunk! Az utazás során is kaphatnak hőgutát, amelynek a fokozott lihegés, nyáladzás az első tünete, majd később az eszméletét is elvesztheti az állat. Egy klímás kocsiban könnyebb dolgunk lehet, de ott is óvjuk őket a tűző naptól. Ha nincs klímánk, akkor próbáljuk meg kereszthuzattal hűsíteni őket. Érdemes 1,5-2 óránként megállni és vízzel kínálni a kutyákat, sőt, ekkor nem árt egy kis mozgás sem. Ugyanez igaz a strandolásra is, érdemes olyan helyet keresni, ahol jár a levegő.

A strandolás sokunk kedvelt időtöltése, amely veszélyeket is rejt: a sulyom a kutya tappancsába törhet, vagy a kagyló megvághatja azt. A fertőzésveszély elkerülése érdekében azonnal induljunk vele állatorvoshoz, de addig is érdemes kitisztítani a sebet. Ha a szabadtéri programok során bágyadt, nagyon liheg az állat, akkor a végtagjait és a tarkóját hűtsük vizes törölközővel, de semmiképp sem a mellkasára tegyük azt! Ha szeret úszni a kutyánk, akkor bizonyos időközönként küldjük be a vízbe: a játékos fürdőzést bizonyára élvezni is fogja, miközben lehűtheti magát.

Rengeteg kullancs van a vízpartokon, de az első irtások hatásosságáig a szúnyogok sem kímélik a melegvérű állatokat. A kullancsok jellemzően a nyirkos, árnyékos területeket kedvelik, amelyből a tavak környékén rengeteg van. Amellett, hogy a Lyme-kór és a babesiosis kórokozóját terjesztő kullancstól és a szívféreg kórokozóját terjesztő szúnyogtól különböző cseppekkel, nyakörvekkel vagy szájon át adható rágótablettákkal védjük kedvenceinket, mégis érdemes naponta átbogarászni a testüket a baj megelőzése érdekében. A szívférgesség kizárásához tavasszal érdemes állatorvosnál szívféreg tesztet végeztetni.

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak