Skip to content

Utazás külföldre – Utazás társállattal 4. rész

Mai posztunkkal újra abban segítünk, hogy mire kell figyelned, ha kiskedvenceddel együtt utazol. Ha szeretnéd magaddal vinni, a közlekedési eszköz kiválasztásakor tekintettel kell lenned az ő igényeire is. A legegyszerűbb az autót választani, de az állatok bizonyos légitársaságoknál repülőn, vonaton vagy akár hajón is elkísérhetnek minket. Az utazás módja természetesen függ a megcélzott országtól is.

Mire figyeljünk utazás előtt?

– Keressük fel az állatorvost! Győződjünk meg arról, hogy kedvencünk egészséges.

– Nézzünk utána, hogy a célország előír-e a magyartól eltérő, különleges szabályokat az oltásokkal vagy belső/külső élősködőkkel kapcsolatban!

– Ügyeljünk arra, hogy kedvencünknek legyen meg minden kötelező oltása, és a mikrochip adatai is aktuálisak legyenek.

– Kisállatunk útlevélében minden szükséges adat és oltás legyen naprakész (pl. veszettség, féregtelenítés stb.).

– Bizonyos országokban elvárják, hogy utazás előtt vérvizsgálatot végezzenek kisállatokon. Ezt hazautazást megelőzően is kérhetik.

– Ha tudjuk, hogy pontosan hova megyünk, nézzünk utána, hogy hol van a legközelebbi állatorvos, akihez vészhelyzet esetén fordulhatunk.

❗️FONTOS❗️ „Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.” (http://www.maok.hu/allatutlevel)

Milyen körülmények között utazik majd kiskedvencünk?

Törekedjünk rá, hogy az utazás sresszmentes élmény legyen az állat számára. Ennek érdekében már azelőtt szoktassuk hozzá a ketrechez vagy autóhoz, hogy hosszabb útra indulnánk.

Ha az állatnak hányingere van utazás alatt, előzetesen kérjünk az állatorvostól megfelelő gyógyszert. Ha az állat ezek után is nehezen bírja az utazást, fontoljuk meg, hogy valóban magunkkal kell-e vinnünk őt.

✈️ Ha kiskedvencünk repülővel tart velünk, hol fog utazni? Ez fajtól és mérettől is függ. A nagyobb kutyákat és egyéb állatokat a csomagtérben szokták elhelyezni. Ez a legtöbb állat számára igen stresszes élmény, ezért csak akkor vigyük magunkkal repülős útra, ha az feltétlenül szükséges! Ha ez elkerülhetetlen, fontos, hogy kedvencünk már az utazás előtt megszokja szállítódobozt.

🚗 Ha autóval utazunk, előre tervezzük meg az útvonalat. Kalkuláljunk azzal, hogy rendszeresen szünetet kell tartanunk, hogy kutyánk biztonságos helyen elvégezhesse a dolgát, és el tudjuk vinni egy rövid sétára. A hosszú út előtt egy nagy játékkal fárasszuk is le, hogy az utat pihenéssel töltse.

🚂 Ha vonattal utazunk, gondoljunk arra, hogy kedvencünknek esetleg el kell majd végeznie a dolgát. Ügyeljünk arra, hogy általában kötelező a kutyáknak a szájkosár, vagy macskáknak a szállítódoboz.

Az oltási könyv mindig legyen nálunk!

Miket vigyünk magunkkal?

– Víz és tál: nem biztos, hogy útközben lesz lehetőségünk csapnál vagy kútnál megállni, ezért vigyünk magukkal ivóvizet az állat számára is. A nyári melegben különösen fontos, hogy ő is rendszeresen inni tudjon.

– Eledel és tál

– Érvényes állatútlevél

– Kutyák számára nyakörv, póráz és szájkosár

– Macska vagy más kisállat esetében szállítódoboz. Ezt macskával utazva különösen javasoljuk!

– Ha a kedvenc gyógyszert szed, az utazásra is vigyük magunkkal

– Külső és belső élősködők elleni csepegtetők/tabletták

– Jutalomfalatok, a kedvenc játékok

– Kényelmes fekhely és/vagy takaró

– Ürülékzacskó

– Macska esetében: alomtálca, alom, ürülékzacskó

❗️Mindig tartsuk tiszteletben a különböző országok szabályait, és ügyeljünk kiskedvencünk biztonságára és egészségére!

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak