Skip to content

A magyar szürke szarvasmarha – Magyar fajták

A magyar szürke szarvasmarha őshonos állataink egyike, igazi hungarikum. Származási helye vitatott. Sokan azt vallják, hogy őseink a szürke marhát már a honfoglaláskor magukkal hozták, mások azt gondolják, hogy csak évszázadokkal később került az országba.

Tudtad? A magyar szürke szarvasmarha nem mindig szürke, színe életkortól függően változik. A borjak pirók színűen jönnek világra, ez narancssárgás színt jelent. Csak hónapokkal később, körülbelül 4-6 hónapos korukra szürkül be a szőrük.

A bikáknak és a teheneknek is van szarvuk, bár a teheneké sokkal vékonyabb és rövidebb. A tehenek szarvtövénél a fejnél hosszabb szőr homlokkoszorút alkot, a bikák fején göndör homlokszőrként mutatkozik. A bőrük jól pigmentált, palaszürke színű. A bikák testének különböző részein a kor haladtával fekete foltok jelenhetnek meg. A tehénnél ritkán fordul elő nehézellés, könnyen ellik. Rendkívül intelligens, bár igénytelen állatok, betegségeknek ellenállóak, ami a ridegtartásnak is – vagyis annak, hogy télen-nyáron a szabad ég alatt vannak – köszönhető.

Erős izomzatú, hatalmas állatok, a kifejlett bikák tömege 700-1000 kg, a teheneké 550-700 kg. Mivel rendkívül nagytestű, erős állatokról van szó, ne menj túl közel hozzájuk, nem túl barátságosak!

Tudtad? A szürke marha borja körülbelül 25-35 kg testsúllyal születik.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés