Skip to content

Május 20. – A méhek világnapja

Világszerte több mint 20 000 különböző méhfaj létezik, idetartoznak a nyugati- és más mézelő méhek, a dongók, a magányos és a fullánktalan méhek. Magyarország körülbelül 800 vadméhfajnak ad otthont, mint például a dongóknak, magányos-, bundás-, földi- és selyemméheknek. A tenyésztett házi méhek kaptárban élnek, a vadméhek viszont változatos helyeken fészkelnek, mint például üres csigaházban, földbe vagy fába fúrt járatokban, esetleg kőfalak réseiben. A vadméhek magányosan, a fullánktalan méhek és sok poszméhfaj viszont kolóniákban élnek.

A méhkolóniák magas társadalmi szervezettségben élnek, az ellátás és szaporodás feladatait látják el. A nyári időszakban a kaptárban egy királynő 30 000-60 000 dolgozóval és körülbelül 300-3000 herével él együtt, télen pedig a királynő és 5000-10 000 dolgozó alkotja a kolóniát. A királynő majdnem 2 centiméter hosszú, a legnagyobb a háziméh-kolóniában, és akár 5 évig is élhet. Az aktív idény alatt naponta akár 2000 petét is rakhat. A dolgozók látják el a mindennapi élet feladatait, amelyek a következők: a kaptár tisztán tartása, utódgondozás, lépépítés, őrzés, pollen- és nektárgyűjtés. Csupán néhány hétig élnek, és minden dolgozó nőstény. A hím házi méheket nevezzük heréknek. Egyetlen feladatuk van, a szaporodás, lehetőleg más kaptárból származó királynőkkel.

A néphagyomány szerint tavasszal, Orbán napján, május 25-én rajzanak ki először a méhek, ezért „Orbán bogarainak” is nevezik őket. Élelmet szereznek maguknak, a királynőnek és a fejlődő utódoknak, a királynő pedig petéket kezd rakni. Nyáron elkezdik feltölteni raktáraikat. A méhek a virágzó növények nektárjait csőszerű nyelvükkel összegyűjtik, majd mézgyomrukban a kaptárba szállítják. A mézgyomorban fehérjék és enzimek segítségével a nektár cukros folyadékká alakul. A kaptárban a cukros levet más dolgozók veszik át, végül pedig elraktározásra kerül a lépben, hatszögletű viasz lépsejtekben, melyeket a méhek készítettek. Itt a víz elpárolog a keverékből. Amikor a vízkoncentráció már elég alacsony, a méhek lezárják a lépsejtet egy vékony viaszhártyával, és elkészült a méz. A párzási időszak végével a dolgozók kiűzik a hímeket a kaptárból, ezt nevezzük hereűzésnek. Késő nyártól őszig a házi méhek elkezdenek a szomszédos, gyengébb kolóniák készleteiből lopkodni, ha az élelemforrás kezd szűkössé válni. Ekkor kelnek ki a hosszabb életű dolgozók, és veszik át a nyári dolgozók helyét a kaptárban. A hideg tél átvészeléséhez a dolgozók összecsoportosulnak a királynő körül, repülőizmaikat rezegtetik, hogy melegen tartsák egymást.

A méhek egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy állhatatos munkakedvvel dolgoznak, ezért is szokták mondani: „Szorgos, mint a méh.”

Tudtad? A méhek és virágok közötti nagyon különleges alkalmazkodásnak köszönhetően a méhek nem keresnek nektárt olyan virágon, amelyek már be vannak porozva. A méhek részére a növények sajátos jelzőrendszerrel szolgálnak, amely segít megkülönböztetni a már beporzott virágokat. A beporozatlan virágok kinézete és illata vonzóbb a méhek számára.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés