Skip to content

A pumi – Magyar fajták

A pumi egy kedves kis- vagy közepes méretű, őshonos kutyafajtánk. Testtömege 8 és 15 kg között van, és akár 14 évig is élhet megfelelő tartás mellett. Hasonlóan sok más fajtához, a szukák kicsit kisebbek, mint a kanok. A pumi különleges kettős szőre hullámos vagy göndör, kb. 5 centiméter hosszú. Színe fehér, fekete, fakó, de leggyakrabban szürke, mint a füst.

Végtelenül okos, gyorsan tanuló és fürge pásztorkutyák, tele energiával, akiknek fontos szerepük van a juhok terelésében. Ha aktív és kiránduló típus vagy, szeretsz sokat a természetben lenni, és nem szeretsz unatkozni, akkor a pumi neked való!

Viszont azt fontos tudni, hogy a terelőösztön mindig megmarad, ezért kirándulás vagy séta közben, szóval ne csodálkozzatok, ha a jó nevelés ellenére is elvándorolnak vagy „terelnek”.

Erős hangjukkal bátran elmondják a véleményüket, de veszély esetén riasztásra is szolgálhat. Fürgeségük és nagy mozgásigényük miatt nem ajánlott lakásban tartani őket, inkább kertes házban, vagy olyan helyen, ahol van nagy és nyitott tér, hogy energiájukat levezethessék. A pumi mellett nem lehet unatkozni, kíváncsi és lelkes. Sok figyelmet igényel, mert nagyon szeret a középpontban lenni és bohóckodni.

Nézzétek meg a pumit munka közben! Figyeljétek meg, milyen ügyesen tereli a juhokat! https://www.youtube.com/watch?v=L9bF2_-9-70

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak