A Veszprémi Állatkertben jártunk – 1. rész

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója látott minket vendégül múlt szombaton. Igazgató úr 2008 óta vezeti az Állatkertet, irányítása folyamán rengeteg fejlesztés valósult meg a létesítményben. Mindenhol rend és tisztaság fogadott minket, még a kulisszák mögött is, ahol csak az állatok és a gondozóik járnak. Az Állatkertnek saját, modern állategészségügyi helyiségei is vannak: vizsgáló, műtő, labor, karantén. Ezeken a helyeken vizsgálják például az oroszlánokat, zebrákat, alpakákat, amennyiben erre szükség van. Az állatkertnek 3 állatorvos is segít, akik szakmailag felkészülten állnak a váratlan helyzetek elé. Igazgató Úr elmesélte nekünk a legfiatalabb orrszarvú és zsiráf születésének izgalmas történetét is.

Nagyon hálásak vagyunk Igazgató Úrnak, hogy bevitt minket a kulisszák mögé. Ezúton is köszönjük szépen! ❤️

Ne kopogj az ablakon, nem azért van ott! – Állatkerti etikett 4. rész

Ha állatkertbe megyünk, fontos, hogy viselkedésünkkel ne zavarjuk a lakóit. A szabályok betartásával a látogatás nyugodt és kellemes élmény lesz – nekünk is, de főként az állatoknak. Soha ne felejtsük el, hogy az állatok nem a saját, természetes környezetükben élnek ott, ezért törekedjünk arra, hogy óvjuk őket minden kellemetlenségtől.

Sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy a látogatók kopognak az ablakon, és ezzel szeretnék magukra felhívni az állat figyelmét. Talán nem is tudják, hogy mekkora kellemetlenséget okoznak az üveg másik oldalán élőknek. Fontos tudnunk, hogy az ablak nemcsak azért van ott, hogy láthassuk az állatokat, hanem az emberek, illetve az állatok biztonságáért is. Szerencsések vagyunk, hogy az ablaknak köszönhetően élőben is láthatjuk az egyes fajokat, és megfigyelhetjük a viselkedésüket. De ne felejtsük el, hogy ami nekünk egy kellemes kirándulás helyszíne, az számukra egy nem természetes élettér.

NE kopogjunk az ablakon, nem azért van ott❗️ A kopogással megijeszthetjük vagy felhergelhetjük az állatokat, és akár egymás ellen is fordulhatnak, vagy az üvegnek is támadhatnak. Ezzel nagy kárt okozhatnak egymásban is, de saját magukban is. Emlékezzünk arra, hogy az állatok nem értik, hogy miért vannak abban a környezetben, és hogy az emberek nem bántani akarják őket. Tartsuk tiszteletben őket, és csak messziről és csendben csodáljuk őket.

Ne szaladj az állat felé! – Állatkerti etikett 3. rész

Ma egy újabb Állatkerti etikett résszel készültünk Nektek!🥰

Ebben a részben arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy sose szaladjatok az állatkertben az állatok felé. Igaz, hogy hozzá vannak szokva az emberek közelségéhez, mégis megijedhetnek, és akár agresszívan is reagálhatnak, amivel pedig minket ijeszthetnek meg.

A látogatás előtt tájékozódjatok az állatkert érvényes látogatói szabályzatáról, ahol mindig megtaláljátok a helyes viselkedési szabályokat is.

Augusztus 9. – Az állatkertek napja

Magyarországon az első állatkert 1866. augusztus 9-én nyílt meg, amely nem más, mint a Budapesti Állat- és Növénykert. Az állatkertek népszerűsítésére és emlékül hazánkban augusztus 9-én tartják az Állatkertek napját, és ezen a napon szervezik meg az Állatkertek Éjszakája rendezvényt.

Országunkban 14 állatkert és vadaspark található meg a következő városokban: Budapest, Budakeszi, Debrecen, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét, Veszprém, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Győr, Veresegyház.

Ti melyik állatkertben jártatok már? Melyik állat volt a kedvenc a látogatásotok során?

Ne kiabáljunk, ne sikítsunk! – Állatkerti etikett 2. rész

Az állatkerti etikett 2. részében szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy viselkedésünkkel ne zavarjuk az ott élő állatokat. Ne kopogtassunk be az üvegeken, kerítéseken keresztül! Ne kiabáljunk és ne sikítsunk! Ezzel könnyen megzavarhatjuk, megijeszthetjük a nyugalomban lévő állatokat.

Látogatás előtt mindenképp tájékozódjatok az adott állatkert aktuális magatartási szabályzatáról!

Csak messziről csodáljuk őket, ne akarjunk bemászni! – Állatkerti etikett 1. rész

Ma egy újabb fontos sorozatot indítunk el Nektek. A következő hetekben arról írunk, hogy milyen viselkedési szabályokat kell betartani egy állatkertben az állatok védelme és saját biztonságunk érdekében. Csütörtökönként tehát Állatkerti etikett!

Az első és legfontosabb szabály a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elven alapul. Nézzük, hogy ez mit is jelent!

Ne zavarjuk meg az állatokat!

Ne kopogtassunk az üvegen!

A sétautakról nem szabad letérni !

Ne nyúljunk be a kerítéseken, mert veszélyes is lehet!!!

Minden állatkert rendelkezik látogatói szabályzattal. Ezt látogatás előtt érdemes áttekinteni, hogy megóvjuk az állatokat, a környezetünket, és hogy elkerüljük a baleseteket.