Február 2. – A sünik világnapja

Február 2-án tartják a sünik világnapját. Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból ered, ahol eredetileg ez a nap a mormoták ünnepe volt. 

A sünök is jelentős szerep töltenek be a természetben, hiszen táplálékuk jelentős részét elsősorban rovarok teszik ki.

 

Tudtad? A sünnek kiváló a szaglása. A táplálék felderítésekor leginkább erre és hallására hagyatkozik, mert látása gyenge.

 

Itt olvashattok bővebben a sünökről:

https://allatvedelemgyerekeknek.hu/bejegyzesek/ismeretterjeszto/ismerd-meg-az-allatokat/a-sun-ismerd-meg-az-allatokat/

 

Tudtad? A törpesünök testtartásukkal és hangjelzések segítségével kommunikálnak.

Ha a sün összegömbölyödik vagy felborzolja tüskéit, fél, nemtetszését fejezi ki; a lesimított tüskék azt jelzik, hogy biztonságban érzi magát. Ha a homlokán felborzolja tüskéit, bizonytalan, óvatos.
 
Kommunikációjának legérdekesebb módját akkor figyelhetjük meg, ha szokatlan szagot észlel. Ekkor gyakran megnyalja vagy megharapja az ismeretlennek tűnő tárgyat, ezután pedig fejét hátrahajtva nyalni kezdi a tüskéit. A tornamutatvány eredménye, hogy a furcsa szagot „magára nyalja”. E mókást látványt nyújtó viselkedés oka nem teljesen tisztázott, elképzelhető, hogy álcázni igyekszik magát.
 
A sünök hangjelzései is változatos érzelmek kifejezésére alkalmasak. Ha elégedettek, lágy, szuszogó hangot hallatnak, a puffogás, prüszkölés a nemtetszés jele, a pisszegés pedig a félelemé. Félelmüket, fájdalmukat vagy dühüket rikácsoló, sikoltó hanggal fejezik ki.

A sün – Ismerd meg az állatokat!

A sünfélék az emlősök osztályába tartozó, főként rovarokkal táplálkozó kisállatok.

Tüskés barátaink Európában, Ázsiában és Afrikában egyaránt megtalálhatóak.

Testhosszuk általában 30-35 centiméter, testtömegük elérheti akár a 2000 grammot is. Fogaik hegyesek, izmaik fejlettek. Legjellegzetesebb ismertetőjegyüket a hátukon lévő sűrű tüskék jelentik, melyek védelmi funkciót látnak el. Tudtad, hogy a sünök születésükkor még nem „szúrósak”? A tüskék csak az állat 4-5 hetes korára válnak keménnyé.

Éjszakai állatként folyamatosan keresik a búvóhelyeket. Szívesen elrejtőznek a parkokban, a sűrű bokrokban, az avarban, árnyékos területeken. Ősszel, a levelek hullásakor ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy egy kupac avarban süni is rejtőzik.

A sünök ugyanis késő ősztől téli álmot alszanak, majd a tavaszi ébredés után gyakori látogatói a kerteknek. A párzási időszak tavasztól kezdődik, vemhességük ideje 40 napra tehető, aminek a végén 2-7 utód lát napvilágot.

Mit tegyél ha sünit találsz a kertben?

Semmiképp sem szabad őket zavarni! Tegyünk ki nekik friss vizet és lisztkukacot. Ha esetleg kutya vagy macska is él a kertben, figyeljünk, hogy ne bántsák a sünit.

Tudtad?

Gyakori tévhit, hogy tejjel kell kínálni a sünöket. Kevesen tudják azonban, hogy a sünök laktózérzékenyek, így nem kaphatnak tejet!