A jogszabályokról gyerekeknek – 9. rész

„Az állattartó köteles:

a) minden három hónaposnál idősebb ebet – a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott állatok kivételével – veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

aa) a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

ab) az első oltást követően 6 hónapon belül,

ac) ezt követően évenként.”

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, mind az ember, mind az állat számára halálos kimenetelű. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a három hónapnál idősebb, de négy hónapnál fiatalabb kutyád mindenképpen megkapja az első veszettség elleni oltását. Fontos, hogy a tartós immunvédelem érdekében nem elég egyetlen vakcina, az első alkalom után hat hónapon belül, ezt követően pedig évente kötelezően meg kell ismételni az oltást.

Ugye emlékszel rá, hogy csak az a kutya kaphat veszettség elleni oltást, amelyik rendelkezik egyedi azonosítóval? Ezért gondoskodj róla, hogy a kutyád legkésőbb négy hónapos korára már rendelkezzen mikrochippel!

A veszettség elleni oltás az állatok és emberek egészségvédelme érdekében kötelező, elmulasztása súlyos pénzbüntetéssel jár. Ennek az összege pedig magasabb lehet, mint a kutya egész életen át tartó vakcinázásának költsége.

A mikrochip fontosságáról és szabályairól a május 19-i posztunkban bővebben is olvashatsz.

https://www.facebook.com/allatvedelemgyerekeknek/posts/137528295091161

Rendelet: 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól 4. § (1)