Skip to content

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Nemzeti parkok 3. rész

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot 1997-ben alapították meg, hat tájvédelmi körzetből. Területe meghaladja az 57 ezer hektárt.

 

A nemzeti park működéséért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság felel. Területe átfogja Veszprém, Zala és Somogy megyéket, de hozzájuk tartozik a Balatoni Üdülőkörzet Somogy megyei területei is, nagyjából 1 millió hektárnyi területtel. A nemzeti parkon kívül az igazgatóság működési területéhez tartozik számos további országos védelem alatt álló természeti terület: 3 tájvédelmi körzet (a Magas-bakonyi, a Somlói és a Mura-menti), 27 természetvédelmi terület, valamint ex lege védett területek, illetve értékek (források, lápok, barlangok, víznyelők, kunhalmok, földvárak). A Natura 2000 területek az európai jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok megőrzésének lehetőségét hivatottak biztosítani a park működési területén. 

 

A nemzeti parkban található a Bakony–Balaton Geopark  néhány területe, amely az itt fellelhető földtani, természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását szolgálja. 2012-ben az Európai Geopark Hálózat része, majd az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak is részese lett. 

 

A Nemzeti Park a természetvédelemben kiemelten fontos tartja az oktatást, szemléletformálást, ezért természetismereti táborokat szerveznek és a bemutatóhelyeiken és tanösvényeiken színes programokkal, vezetett túrákkal várják az érdeklődőket.

 

Forrás:

http://magyarnemzetiparkok.hu/balaton-felvideki-nemzeti-park/

https://www.bfnp.hu/

 

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak