Skip to content

Állatbarát Általános Iskola – Aggteleki Általános Iskola

Iskolánk, az Aggteleki Általános Iskola az Aggteleki Nemzeti Park szívében elhelyezkedő, immár 4. éve Ökoiskola és Madárbarát Iskola címet viselő intézmény. Családias létszámú sulinkban állatszerető falusi gyerekek vannak, akik otthonában számtalan hobbi- és haszonállat található. Ezeket hetente látogatjuk meg (borjú, malac, csibe, kiskacsa, cica, kutyakölyök, születésekor mindenképp). A mindennapjainkat is az állatok veszik körül, velük együtt, mellettük tanulunk. Több madáretetőnk és odúnk van, 13 fecskefészkünk és villanyoszlopunkon fehér gólyák költenek. A Magyar Madártani Egyesület programjain (odútakarítás, gyűrűzések) is részt veszünk. Itatjuk, etetjük iskolánk udvarán a betévedő állatokat

Mit jelent az intézmény számára az Állatbarát cím?

Számunkra nagyon sokat jelent, hiszen még többet tudhatunk, foglalkozhatunk az állatokkal. A pályázatnak köszönhetően elkészültek a rovarhoteleink és sünházunk is lett. Még jobban odafigyelünk az állatvédelemre is, több tanulónak van otthon különleges (leopárd geggó, kaméleon, házi patkány) állata, amelyeket rendszeresen tanulmányozunk. Folyamatosak lettek az állatsimogatók-állatterápiák a behozott kutyusok, cicák által.

Miben változott az intézmény hozzáállása az állatvédelemhez a pályázat segítségével?

Támogatóan áll intézményünk vezetősége, szülői közössége is az állatvédelemhez, ők is felelős állattartók és látják a tanulókon a pozitív változást. Büszkék intézményünkre. Egy magyar órán bent lévő élő állatról készült leírás is nagyszerűbb lett, egy elképzeltnél, nyugalmat varázsolt az osztályközösségbe.

Szeretnének-e még fejlődni állatvédelem területén?

Igen, jó lenne meglátogatni távolabbi állatkerteket is (Debrecen, Budapest stb.), hogy ne csak képeken lássanak pingvint, elefántot a gyerekek. Szervezés alatt áll egy állatmenhely, állatorvosi rendelő meglátogatása is. A gyerekek állatok iránti felelőségteljes magatartását szeretnénk családtagjaik számára is tudatosabbá tenni.

Újhelyiné Kenéz Zsuzsanna, koordinátor

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak