Skip to content

A tengerimalac – Ismerd meg az állatokat!

Ez a mókás hangú állat Dél-Amerikából, az Andok hegység mellől származik. Európába holland hajósokkal érkezett a 16. században. A természetben 6-7 fős csapatokban élnek, melyet egy hím vezet. Ő tartja fenn a rendet a csapaton belül, és védi őket a betolakodóktól. Nagyon fontos, hogy a kiskedvencként tartott, szelídített tengerimalacok is társas lények! Ha szeretnéd, hogy a malackád boldog legyen, soha ne tartsd őt egyedül! Mindig ivartalanított hímet válassz a csapat élére!

 

A tengerimalacok –  ellentétben a hörcsöggel – nappali állatok, így napirendjük  jobban megfelel az emberének. Sokan nem is tudják, hogy akár 6-8 évig is élnek, tehát hosszabb időre kell értük felelősséget vállalni. 

Fűevők, a nap jelentős részét széna rágcsálásával töltik. Ha malacaid vannak, figyelj oda, hogy mindig bőségesen legyen előttük jó minőségű széna. Naponta kétszer egy-egy evőkanálnyi pelletált tápot adj nekik, de mindig tartsd szem előtt, hogy fő táplálékuk a széna! Ha esetleg éhesek a malackáid, azt észre fogod venni, ugyanis hangos „kiabálással” jelzik. Tévhit, hogy nem isznak vizet! Folyamatosan legyen előttük ivóvíz, a legjobb választás az önitató, melyben naponta cserélni kell a vizet. 

A tengerimalac szervezete nem képes C-vitamint előállítani. A természetben ezt megfelelő táplálkozás pótolják, fogságban tartva a gazdinak kell erre figyelnie. A frissen szedett zöld fű mindennapi fogyasztása kiváló C-vitamin-forrás. A malacok kaphatnak pitypangot, tyúkhúrt, lóherét, vadherét és pásztortáskát is. Fontos, hogy mindig zonos időpontban kapják ezeket a finom falatokat, hogy kialakuljn a napirendjük (de széna legyen előttük mindig). Zöldségekre és gyümölcsökre nincs szükségük!  Nassolnivalóként a sárgarépa és levele, kapor zöldje, petrezselyem és levele, cékla, spenót, zeller és levele, takarmányrépa és levele, paprika, paradicsom, alma jó választás, de ritkán és kis mennyiségben. A saláta szigorúan tilos nekik!

 

Nem tűnnek kifejezetten sportos alkatnak, de a vadonban az élelemkeresés során nagy területet járnak be, ezért nagy a mozgásigényük. Futókerékre nincsen szükségük, de a megfelelő méretű ketrec elengedhetetlen (két állat esetén minimum 100 x 50 cm legyen az alapterület, három malacnál 120 x 50 cm). Nagyon játékos állatok. Ha igazán boldogok, úgy ugrádoznak, mint a pattogatott kukorica. A hangokkal való kommunikációjuk igen fejlett. Fájdalmukat és boldogságukat különböző, változatos hanggal fejezik ki.   

Forrás: www.tengerimalacok.hu 

 

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés