Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 4. rész

Hogy a kutyák és macskák tartása költséges, sokan tudják. Vannak, akik azért választanak rágcsálót, mert az gondolják, e kicsi állatok tartása egyszerű és olcsó. Valójában azonban a számukra megfelelő felszerelés beszerzése is költséges.

Fontos tudni, hogy sok helyen kaphatók látványos rágcsálóketrecek, ám ezek inkább a gazdik szemének szólnak, az állatoknak általában nem éppen ideálisak. Nézzük meg, mire van tehát valójában szükségük a tengerimalacoknak és a hörcsögöknek!

A tengerimalac

  • Elhelyezés:

Ketrec: mivel igen mozgékony állatok, minél nagyobb területet biztosítsunk számukra. (Biztosan emlékszel rá, hogy társas lények, egyedül nem tarthatók). Két malac esetén minimum 100×50 cm, de minél nagyobb, annál jobb (több malacnál arányosan nő a méret). – kb. 11.000 forint (használtan sokkal olcsóbb lehet)

Ivópalack és etetőtál kb. 2.000 forint

Bújók: legalább annyi kell belőle, ahány állat van. Lehetőleg ne műanyagot válasszunk, és készüjünk két garnitúrával, hogy mosás idején se maradjanak búvóhely nélkül kedvenceink.

2 állat esetén kb. 8.000 forint

Szénatartó kb. 700 forint

  • Alom:

A legtöbben forgácsot használnak a malackák ketrecében. Olyat válassz, aminek alacsony a gyantatartalma, különben mérgező lehet számukra. Az illatosított forgács szintén tilos. Mivel könnyen irritációt okozhat a forgács, a papíralom a legjobb választás. A pisis részt naponta cserélni kell, ezért nagy kiszerelésben érdemes beszerezni, úgy olcsóbb. – 500 liter kb. 5600 forint

Szükséges valamilyen nedvszívó anyagot is betenni (pl. fürdőszobaszőnyeget).

Ennek egyszeri költsége van. Érdemes több garnitúrát beszerezni, mert igen gyakran kell őket mosni – kb. 8.000 forint

  • Táplálás:

Széna – a tengerimalacok fűevők, étrendjük 80%-át a széna teszi ki. Fontos, hogy széna egész nap legyen előttük, hogy mindig tudjanak rágcsálni. (A letaposott vagy leipisilt szénát nem eszik meg, ezért van szükség a széntartóra. De a ketrec többi részébe is tehetsz szénát, szívesen bele is fekszenek, és vackot készítenek belőle.)

Egy 5 kg-s csomag kb. 6000 forint.

Ez a malacok számától függően hosszabb ideig is elegendő lehet.

Pelletált táp – csak kiegészítésként kapják, naponta 2X egy evőkanállal. 2 kg kb. 3600 forint

Mindez azt jelenti, hogy két malaccal számolva az induló költség kb. 45.000 ezer forint. Ez tartalmazza az elhelyezés egyszeri költégeit, illetve a rendszeresen megvásárolandó alom és táplálék első adagjának árát.

Forrás: tengerimalacok.hu

 

A hörcsög

A tengerimalacoknál a kisállatok száma határozza meg a költségeket, a hörcsögök esetében pedig az állatka mérete: a kisebb törpehörcsög felszereléseit olcsóbban be lehet szerezni, az aranyhörcsögnek pedig mindenből nagyobra van szüksége, ezért az ő felszerelése többe is kerül. Fontos! A hörcsög magányos állat, csak egyedül tartható!

 A hörcsögnek szüksége van lakóhelyre (ez lehet ketrec, nagyméretű műanyagdoboz vagy terrárium) alomra, fürdőhomokra, kerékre, búvóhelyekre, itatóra és természetesen eleségre. A fogkoptató tilos!

  • Elhelyezés:

Ketrec/terrárium/műanyagdoboz

A hörcsög elhelyezésénél az egyik legkényesebb kérdés a lakóhely mérete. Tévhit, „kis állat kis helyen is elfér”. Ezek az apró rágcsálók a vadonban hatalmas területeket járnak be élelem után, ezért a kereskedésekben általában kapható hörcsögketrecek állandó tartásra nem alkalmasak, nem érzik bennük jól magukat a hörik. Fontos, hogy a látványos csőrendszerek és emeletek csak a gazdi szemét kényeztetik, az állatkáknak nem megfelelőek. Emeletek helyett minél nagyobb alapterületre van szükséük. Az emeletek ráadásul veszélyesek is, mert a hörcsögök látása nem igazán éles, és a mélységet-magasságot is rosszul érzékelik, ezért könnyen leeshetnek az emeletről, aminek sérülét lehet a vége.

A törpehörcsög minimális élettere 3000 cm² (pl. 60×50 cm), an aranyhörcsögé 4000 (pl. 80×50 cm)cm². Ennél kisebb ne legyen, de minél nagyobb, annál jobb.

Vásárolhatsz nyulaknak árult ketrecet számukra (ezeket ilyenkor kivülrők be kell vonni sűrű szövésű dróthálóval), terráriumot, a törpehörcsögnek nagyméretű műanyag tárolódobozt (az aranyhörcsögök s7ámára is megfelelő mérteű jelenleg nem kapható Magyarországon), vagy esetleg bútorlapból te is kialakíthatsz megfelelő helyet a hörid számára.

Ez kb. 5.000-15.000 forint

Bújók: a hörcsög biztonságérzetéhez hozzájárulhatunk azzal, ha több lehetőséget is bizosítunk nekik az elbújásra. Minimum két búvóhelyre van szükség, de minél több rejtekhelye van, annál inkább komfortosan rézi magát. Ha teheted, műanyag helyett természetes anyagokból készült terméket válassz: faházikó, kókuszház, alagutak, kerámiaház – mindegyiknek örülni fog az állatkád. Egy törpehörcsögnek a wc-papír gurigája is remek búvóhely (az aranyhörcsögnek mérete miatt már nem megfelelő), de figyeljünk arra, hogy ne vízben oldódó gurgiát tegyünk be, és festékanyagot se tartalmazzon a papír

Ez kb. 2000 forint

Futókerék: a törpehörcsögnek minimum 20 cm-es, a valamivel nagyobb aranyhörcsögnek minimum 30 cm-es, zárt felületű futókerékre van szüksége. De minél nagyobb a kerék, annál jobb. A megfelelő méretű kerék nagyon fontos, különben gerincük meghajlik futás közben, és ez súlyos fájdalmakhoz vezet. A sok helyen kapható rácsos kerék tilos, mert felsebezheti a tappancsokat, és a rácsok közé becsúzva el is törhetnek a hörcsög lábacskái. A kisméretű, rácsos kerekek ugyan sokkal olcsóbbak, viszont ezen nem érdemes spórolni, mert az állaorvosi költségek sokkal magasabbak lehetnek, mint egy megfelelő kerék.

Kb. 2500-4000 forint

Fürdőhomok: sokan nem is tudják, hogy a hörcsögöknek fürdőhomokra is szükségük van. Ebben tisztítják a bundájukat, és sokkal boldogabbak is, ha van lehetőségük a homokban játszani, imádnak benne hemperegni. A kis állat bájos játéka és öröme pedig a gazdi szívét is megmelengeti!

A madaraknak való és a strandhomok nem megfelelő a hörcsög számára! Válasszunk csincsilláknak vagy deguknak szánt, nem poros, aprószenű homokot!

Kb. 700 forint

  • Alom:

A hörcsögöknek is megfelelő alom a forgács, de a tegerimalacokhoz hasonlóan a gyantás és illatosított termékeket kerüljük. Itt is igaz, hogy könnyen irritációt okozhat a forgács, ezért a papíralom a legjobb választás. A hörcsögök szeretnek ásni, ne sajnáljuk tehát tőlük az almot: több centiméter vastagon tegyünk a ketrecbe. Fontos, hogy elegendő csak a szennyezett részt kiszedni, nem kell hetente a teljes almot lecserélni. Érdemes nagy kiszerelésben megvenni.

500 liter kb. 5600 forint 

  • Táplálás:

A hörcsögök fő táplálékát a különféle magvak adják, ezt egészíthetjük ki friss zöldekkel és rovarokkal. Különösen figyelnünk kell a jó minőségű tápra, ennek beszerzése azonban Magyarországon nem egyszerű feladat. A hörcsök NEM adható pelletált táp, és a granulátumokat is kerüljük. Sok táp tele van aromával és ízesítőszerrel, tehát a kis állat boldogan fogyasztja őket, de tápértékükben ezek nem megfelelőek, és hiánybetegségekhez vezethetnek.

Tápvásárláskor ellenőrizzük az összetevőit, és olyat válasszunk, amely legalább 20 különböző feldolgozatlan, természetes formájú magféléből áll. A pellet, a granulátum, a cukor, a melasz, a méz, a színezékek, az ízfokozók árulkodóak: nem megfelelő összetételű a táp. A törpehörcsögök hajlamosak a cukorbetegségre, ezért az ő eleségükben gyümölcs se legyen.

A tápot egészítsük ki friss zöldségekkel, és kis mennyiségben (!) gyümölcsöt is kaphatnak a hörik.

2 kg kb. 2000 forint

Attól függen tehát, hogy törpe- vagy aranyhörcsögöt szeretnél, és mennyi játékot, bújót, illetve milyen típusú lakóhelyet szeretnél számára, az alapfelszerelés költsége kb. 18.000-28.000 forint.

Forrás: horcsoginfo.hu

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés