Skip to content

A törpemalac – Ismerd meg az állatokat!

A törpemalac azóta terjedt el háziállatként, mióta sok sztár is bájos, rózsaszín aprósággal pózolt. Itt két dolgot kell azonnal megjegyeznünk. Ahogy semmilyen állat, úgy a törpemalac sem divat vagy játékszer. Ha az otthonunkba fogadunk egy állatot, akkor felelősséggel tartozunk érte. A másik, hogy a sztárok fotóin szereplő malacok általában fiatal példányok, akik valóban nagyon kicsik. De a törpemalac bizony nagyra nő! A nevében a „törpe” szó arra utal, hogy kisebb a hagyományos házisertésnél. Kifejlett méretét csak négyéves korára éri el (tehát még egy egyéves malac is okozhat meglepetéseket), és 40-60 kg (vagy még ennél is több) lehet a végleges súlya! Nem szabad bedőlni az ennek ellenkezőjét állító hirdetéseknek, nem létezik teáscsészében elférő minimalac! A vásárlásnál tehát legyünk nagyon körültekintőek. Nem ritka, hogy a magukat tenyésztőnek nevező csalók házisertést adnak el a gyanútlan és tájékozatlan vevőnek, mely akár 150-200 kilóra is megnőhet. A törpemalac ennél valóban kisebb lesz, felnőtt korában nagyjából akkora, mint egy labrador, ám ez még mindig igen tekintélyes méret.

Sajnos sokan felelőtlenül döntenek, és mikor az állat megnő, már szeretnének tőle megszabadulni. A malacok átlagéletkora, 10-15 év, de akár a 20 évet is megérhetik, szóval alaposan gondoljuk meg, vállalunk-e ilyen hosszú időre egy akár 60 kilós társat!

A mérettel kapcsolatos tévhitek eloszlatása után azt is hangsúlyoznunk kell, hogy a malacok jellemükkel is okozhatnak kellemetlen meglepetést egy nem elég felkészült gazdának. Igen merész és komoly vállalkozás malacot magunkhoz venni. Nagyon határozott és makacs élőlények, ha lakásban tartjuk őket, lényegében állandó, 24 órás felügyeletet igényelnek. Nagyon intelligensek és figyelemre éhesek, a kutyákhoz hasonlóan sok trükkre megtaníthatók. Viszont rengeteg törődésre van szükségük, mozgásigényük hatalmas, ezért a kinti vagy kinti-benti tartást javasoljuk. Egyedül unatkoznak, ezért hatalmas pusztítást végezhetnek. Az udvaron tartva őket érdemes egy területet elkülöníteni számukra, ahol szabadon turkálhatnak. Szociális és interaktív állatok, akik ragaszkodnak családjukhoz, a „kondához”, rosszul viselik, ha új helyre kell költözniük. Sokak számára meglepő lehet, de igen tiszták.

Fontos, hogy egészsége megőrzése érdekében a törpemalacot is be kell oltatni ivermectinalapú oltással, és a kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan ivartalanítassuk is az állatot!

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk egy turcsiorrúval megosztani az életünket, Magyarországon is több fajta közül válaszhatunk: minnesotai törpemalac, göttingeni törpemalac vagy vietnámi csüngőhasú.

Forrás: Törpemalac és konnekt-orr rajongók, http://tinyurl.com/konnektorr, www.fressnapf.hu/minimalac-a-haznal

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak