Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 8. rész

Hogyan működik az örökbefogadás?

 

Egy állat örökbefogadása nagyon nemes cselekedet, de nagyon felelősségteljes elhatározás is. Mielőtt úgy döntenénk, hogy örökbe fogadunk egy állatot, gondoljuk át alaposan, hogy mindez milyen következményekkel és feladatokkal jár, hiszen minden állat megérdemli a teljes és boldog életet.

Csak olyan, a 18. életévüket betöltött személyek fogadhatnak örökbe állatot, akik képesek biztosítani annak jólétét. Ha több személlyel élünk együtt, velük is egyeztetni kell.

Az örökbefogadás alapfeltétele a tudatos állattartás. Az új családtag számára biztosítanunk kell a megfelelő környezetet és ellátást. Szükség lehet például otthonunk akadálymentesítésére, a szökésmentesítésre, a veszélyes tárgyak eltávolítására.

Elengedhetetlen az oltási programok követése és a rendszeres parazitamentesítés is, illetve váratlan beteség esetén további orvosi költségek merülhetnek fel. Az eledel biztosítása további rendszeres kiadást jelent majd, tehát az állat vállalása jelentős anyagi elköteleződést is jelent.

Az állat boldog életéhez szükséges feltételek meglétéről a legtöbb menhelyen úgy próbálnak meggyőződni, hogy alaposan elbeszélgetnek a leendő gazdival a lakókörülményekről, illetve próbálnak betekintést nyerni az örökbefogadó mindennapjaiba. Néhány menhelyen ezért bemutatkozólevelet is kérnek. Ha a jelentkezőt alkalmasnak találják az örökbefogadásra, a legtöbb menhelyen szerződést is írnak, melyben a gazdi kötelezettségeket vállal.

Miután a menhely és mi is meggyőződtünk róla, hogy jó gazdi válna belőlünk, kiválasztjuk az új kiskedvencünket. Mielőtt hazavinnék az új állatunkat, érdemes megismekedni vele. Így még időben kiderül, hogy valóban megtaláljuk-e a közös hangot a kiválasztott állattal, illetve biztosíthatjuk magunkat arról, hogy valóban felelősségteljes gazdik leszünk.

Ezt követően átadásra kerül az oltási könyv, és az új családtag már el is kísérhet minket az otthonunkba. Ne felejtsük el, hogy az utazáshoz és szállításhoz szükséges eszközökről nekünk kell gondoskodnunk. Ez macskák esetében a zárható macskaszállító kosár, kutyák esetében pedig a nyakörv, a póráz és esetleg a szájkosár. Néhány menhely kér örökbefogadási díjat, de ez szervezetenként eltérő, így érdemes erről a választott menhely honlapján tájékozódni.

A felelős állatmenhelyek csak olyan állatot adnak örökbe, aki már átesett az ivartalanításon, rendelkezik mikrochippel, megkapta a kötelező oltásokat, és parazitamentesítése is megtörtént. A kölyökkorú állatok esetében a gazdi köteles az oltási program befejezésére és a fél éven belüli ivartalanításra, amit a menhely később ellenőriz is. Az örökbefogadást követően a chipet az új gazdinak 15 napon belül a saját nevére kell íratnia.

A legtöbb menhely kiköti, hogy a gazdi a kiskedvenc hazavitele után is tartsa a kapcsolatot a menhellyel, mivel így megbizonyosodhatnak róla, hogy az állat jó körülmények között él.

Az örökbefogadás feltételei és menete menhelyenként bővülhet, ezért nézz utána, hogy a választott menhely miket vár el a leendő gazdiktól. Kiskedvenced már előre megvásárolt eszközökkel és előzetesen kialakított állatbarát otthonba várd haza, hogy a rögtön biztonságban tudja magát érezni.

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak