Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 4. rész

Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.”

Nagyon fontos tudnod, hogy kutyát eladni vagy örökbe adni kizárólag úgy lehet, ha az állatot már megjelölték mikrochippel. Mit is jelent ez? Ha vásárolsz vagy örökbefogadsz, esetleg ajándékba kapsz egy kutyát, új barátodnak – az életkorától függetlenül! – már rendelkeznie kell mikrochippel. A kölyökkutyát leghamarabb 8 hetesen lehet elválasztani az anyjától, és amint új gazdihoz kerül, mindenképpen meg kell jelölni egyedi azonosítóval. 

Mi az a mikrochip? A mikrochip egy bőr alá helyezett, rizsszem méretű eszköz, amelyet egységesen a kutya nyakának bal oldalába ültetnek be. A chip egy 15 jegyű számsort tartalmaz, amelyhez az állatorvosok hozzárendelik a kutya és annak tulajdonosának adatait, Ez aztán felkerül az országos adatbázisba, a Petvetdatára, melyhez csak állatorvosok férnek hozzá. 

Van kutyusod? Ellenőrizd le, hogy regisztrálva van-e a mikrochipje az országos adatbázisban! Itt tudod megtenni: www.petvetdata.hu 

Rendelet: 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 3. § (2)

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000041.kor

 

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak