Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 7. rész

„Veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható.”

 

Egy kölyökkutya érkezése a családba hatalmas öröm, viszont nagy felelősséggel is jár. A gazdi feladata a kölyök egészségének megóvása. Ahhoz, hogy kedvencünk ne betegedjen meg, védőoltásokat kell kapnia.

 

Fontos tudni, hogy léteznek kötelezően beadandó védőoltások, amelyek a leggyakoribb és legsúlyosabb, a világ bármely pontján előforduló betegségek ellen védenek, illetve vannak opcionális vakcinák is. Utóbbiak beadása nem kötelező, ám kedvencünk fokozott védelme érdekében ezeket is érdemes kérnünk az állatorvostól.

 

A magyar szabályok értelmében minden 3 hónapos kort elért kutyát 30 napon belül kötelező veszettség ellen beoltani. Az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően pedig évente kell újabb vakcnát kapjon. Az évente beadott emlékeztető oltásra az életen át tartó védettség érdekében van szükség.

 

Nagyon fontos az is, hogy kiskutyánk csak akkor kaphatja meg ezt a kötelező oltást, ha már megjelölték egyedi azonosítóval, azaz microchippel. Az állatorvosok az oltás tényét a kutyák oltási könyvében, illetve az internetes adatbázisban (www.petvetdata.hu) is kötelesek rögzíteni.

 

Mi is az a veszettség?

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, állat és ember számára is halálos kimenetelű. Vírus okozza, amely agy- és gerincvelőgyulladáshoz vezet az emlősök szervezetében. A fertőzés leggyakoribb formájában veszett állat harapása útján nyállal jut be a szervezetbe. A kutyák veszettség elleni vakcinázása tehát közegészségügyi érdek.

 
Rendelet: 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól 4. § (7)
 
Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0800164.fvm

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak