Skip to content

Állatbarát Általános Iskola – Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Mit jelent az intézmény számára az Állatbarát cím?

Megbecsülés, elismerés. A Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a hozzánk járó tanulók nevelése, oktatása során nagy gondot fordítunk tanulóink környezeti nevelésére, a környezetünkben élő állatok védelmére és tiszteletére. Pedagógus társainkkal példát mutatunk diákjainknak a felelős állattartás terén is. A cím elnyerésével nem csak a szűk környezetünk, de az ország egész területén megismerhetik tevékenységünket az állatok védelmében végzet munkánkat.

 Miben változott az intézmény hozzáállása az állatvédelemhez a pályázat segítségével?

A pályázatban végzett szerteágazó információgyűjtő és rendszerező munka megerősíti elhivatottságunkat, rávilágít, hogy az állatok példát nyújtanak számunkra a feltétel nélküli szeretetre, az elfogadásra, a megbocsátásra és nem utolsó sorban a gondoskodásra. Egy példa tanulóink Határtalanul! Kiránduláson tanúsított állatbarát viselkedéséről: a Nagyváradi vár bejárata előtt készítettünk a csoportról képet. Egy fiatal pár volt ott kutyusával és szeretek volna a várba menni, de kutyusuk megijedt a nagy gyerekseregtől. A tanulók elcsendesedtek és megvárták, míg elsétálnak a kutyussal, gazdáik hálásak voltak a gyerekeknek.

Szeretnének-e még fejlődni állatvédelem területén?

Mindent megteszünk, hogy a jövő generációja jobban tiszteljen minden élőlényt. Szeretnénk elkezdett projektünket folytatni és bővíteni, olyan szakemberek közreműködésével, előadásával, akik hiteles a gyermekek számára érthető és követhető példát és módszert adnak az állatvédelem különböző területein. A következő évben állatorvost szeretnénk meghívni, majd Állatorvostudományi Egyetem képviselőjét is szeretnénk iskolánkba invitálni egy előadásra.

Mit jelentenek nekünk a kedvenceink.

Nekem, mint az iskola pályázatért felelős tanárának és állattartónak rendkívüli érzés az a szeretetet, amit a kutyámtól kapok. Mit ad egy állat? Az örömöt, mikor hazajövők a munkából, a megnyugtatást egy fárasztó nap után, ha beteg vagyok a féltést a szemében, a gondoskodását, a hozzám bújását. Szeretnénk, ha diákjainknak is része lehetne hasonló érzésben.

Néhány gondolat a  8.A tanulóitól:

Azért jó, hogy van állatunk, mert egy életre szóló barátság szövődik köztünk.

A kis kedvencek az ember legjobb barátai, hűségesek és aranyosak.

A házi állat megtanít a felelősségre és a gondoskodásra!

A kiskedvencek sok-sok szép pillanatot tudnak szerezni, akkor is, ha az emberekben már csalódtunk.

Azért jó, hogy van kisállatod, mert ő mindig figyel rád, és meghallgat.

A haszonállatok pedig megtanítják nekünk, hogy nem zsákmányolhatjuk ki a természetet, gondoskodnunk kell róluk és a környezetünkről, hogy visszakapjunk valamit ebben a körforgásban.

Egy kis kedvenc mindig vár haza téged!

Az, hogy megtanulsz gondoskodni gyerekként egy állatról, felelősségre tanít a nagybetűs életben is. Felelősségtudó leszel más területeken is, mert tudod, hogy a cselekedeteidnek, vagy épp a lustaságodnak következményei vannak.

Egy kisállat közelsége megnyugtató érzést ad, jó a lelki nyugalomnak.

Egy kedvenc sokszor egy nehéz nap után is mosolyt tud varázsolni az arcunkra.

Az állatok révén megtanulunk türelmesnek lenni az embertársainkkal is.

Az állatok révén több időt töltünk a szabadban és többet játszunk önfeledten.

Ravasz Imréné 

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak