Skip to content

A görény – Ismerd meg az állatokat!

A közönséges görény ragadozó emlős, a menyétfélék családjába tartozik, és Európa legtöbb országában megtalálható. Szürkületi állat, lakóhelye rendszerint az erdő, a szántó vagy a láp, de a folyópartok oldalába ásott odúkban otthon érzi magát. Élettartama akár 6-8 év is lehet.

A görények viszonylag kicsi állatok, a nőstény 25-30 cm, míg a hím 30-35 cm nagyságú. Lába rövid, farka hosszú. Bundája sötétbarna, ám a pofája körül fehér a szőr. Egyik érdekes ismertetőjegye a szeme körüli banditamaszk.

Kis termetéhez képest a görény rendkívül erős, és ügye vadász. Leginkább a békák, a pockok és a patkányok jelentik számára a táplálékot, de olyan nagyobb állatokat is képes elkapni, mint az üregi és a mezei nyúl. Bátor állat, amit az is bizonyít, hogy akár a keresztes viperára is ráveti magát. Ebben segíti a hajlékonysága és a gyorsasága.

A görény vemhessége 40-43 napig tart, aminek a végén 5-10 utód lát napvilágot. A kölykök elképesztő iramban fejlődnek, 5 hetes korukra már eleven, rosszcsont kisgörénnyé fejlődnek. A görények rendkívül jó anyák, akár idegen kölyköket is képesek felnevelni.

Hallottál már arról, hogy valaki vadászgörényt tart otthon? A vadászgörény a közönséges görény háziasított alakja. Ha te is szeretnél egy görény gazdijává válni, akkor fontos tudnod, hogy nagyon játékos és aktív állat, ezért gyakran ki kell engedi a ketrecéből, hogy futkározhasson. Szeret kaparászni, ásni és megrágcsálni dolgokat, ezért ha szabadon van, mindig tartsd szemmel, hogy ne essen baja! Társaságkedvelő lények, ezért érdemes őket párban tartani, hogy legyen kivel játszaniuk. A görények esetében is fontos, hogy időben oltást kapjanak. A szopornyica elleni oltást már 8 hetes korukban meg kell kapniuk, 12 hetesen pedig a veszettség elleni oltáson is át kell esniük. Bár egy aranyos energiabombáról beszélünk, érdemes tudni, hogy bizony a bundájuknak van szaga, ami sokak számára nehezen viselhető el.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak