Skip to content

A hörcsög – Ismerd meg az állatokat!

A hörcsögök népes családjába (egérhörcsögök, törpehörcsögök, mezei hörcsögök, aranyhörcsögök) 24 faj tartozik. Házi kedvencként Magyarországon is több fajukat tartják. Főként Európában, a Közel-Keleten, Oroszországban és Kínában őshonosak. Élőhelyük száraz és félszáraz területek, termőföldek, sziklás hegyi lejtők. Szőrzetük puha, sűrű és a barna és szürke különböző árnyalataiban pompázik. A hörcsögök teste kicsi, gömbölyded, tömzsi, lábuk kurta, szemük nagy, bajuszuk hosszú. Átlagos élettartamuk 2-3 év.

Zsákmányállatok, ezért egészségügyi problémáikat, fájdalmaikat rendkívül jól leplezik. Ha ugyanis kimutatnák gyengeségüket, a ragadozók hamar lecsapnának rájuk. Ezt gazdiként nagyon fontos tudni, és minél gyakrabban ellenőrizni kedvencüket, hiszen ha esetleg beteg, azt csak akkor mutatja ki látványosan, mikor már nagyon nagy a baj.

A legtöbb hörcsögnek pofazacskója is van. Ebbe gyűjtögeti a finom falatokat, végül pedig az éléskamrájába rejti azokat. Főként növényevők, ám a mezei hörcsög rovarokra, gyíkokra, békákra is vadászik.

A vadonban igen nagy területen élnek, és méteres mélységekben építik fel járataikat. Nagyon mozgékony állatok, éjszakánként hosszú kilométereket járnak be élelem után kutatva. Ezért ha házi kedvencként tartasz hörcsögöt, fontos, hogy megfelelő (zárt felületű) futókereket is kapjon a kis állat.

A kommunikációjukhoz az emberi fül számára hallható hangok mellett ultrahangokat is használnak. Ez főként a párzási időszakban a nőstények és hímek közötti kommunikációban játszik nagy szerepet. Szaglásuk kiváló, látásuk viszont kevéséb éles. Ezért fontos, hogy ha hörcsögöd van, ne emeletes lakóhelyet válassz számára. A magas helyekről leesve könnyen megsérülhet.

Fontos, hogy a hörcsög éjszakai állat. Ha kiskedvencnek szeretnéd, figyelemmel kell lenned arra, hogy napközben aludni szeretne.

Tudtad? A hörcsög magányos faj, nem szabad őket párban tartani!

Forrás: Állatvilág Enciklopédia, Emlősök III. Novum Kiadó, 2009

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak