Skip to content

Május 4. – A tűzoltók napja – a tűzoltókat segítő kutyák

A tűzoltókat segítő kutyák története nagy múltra tekint vissza. Régen lóvontatta szekereken vonultak a tűzoltók a tüzek helyszíneire, és gyakran akadályba ütköztek. Ahhoz, hogy időben megérkezhessenek a helyszínre, dalmatákkal igyekeztek magukra felhívni a figyelmet. A kutyák bundájának feltűnő színe mellett határozott kiállásuk és ugatásuk is segítette a haladást az úton. A dalmaták nagy mozgásigényüknek és gyorsaságuknak köszönhetően tudták tartani a lépést a vágtató lovakkal. Általában párban, a kocsi két oldalán szaladva segítették gazdáikat. A lovak és a dalmaták között szoros kapcsolat alakult ki, hiszen a kutyák nyugtatták meg őket, és vonták el a nagy állatok figyelmét a tűzről. Még őrző-védő feladatot is elláttak: a tolvajok elől védelmezték a kocsit, a felszerelést és a lovakat.

Ma már a lovaskocsit hatalmas járművek, az ugatást pedig szirénák váltották fel, de az állatok nem merültek feledésbe. Jelenleg terápiás vagy tűzvizsgáló kutyának képezik ki őket, más fajtákat is. A tűzoltók munkája nagyon nagy lelki megterhelést okoz, a terápiás kutyák jelenlétükkel segítenek mosolyt csalni a hősök arcára, és feldolgozni a sokszor traumatikus eseményeket. A tűzoltók vakvezető kutyák segítségével gyakorolják, hogyan tájékozódjanak a sötétben, valamint hogyan mentsenek látássérült személyeket és vakvezető kutyákat. A tűzvizsgáló kutyák kiképzésük során megtanulják, mely égésgyorsító anyagok okozzák a tűzeseteket, s ezeket szimatolják ki.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Mentőkutyás Szolgálatnál fegyelmező és ügyességi gyakorlatokat, speciális keresési feladatokat, valamint rom- és területkutatást, szimatmunkát és nyomkövetést tanítanak a kutyusoknak.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzjelző kutyája egy drótszőrű magyar vizsla, akit Kabosnak hívnak. Szeretnétek még többet megtudni erről a kutyafajtáról? Ha igen, tartsatok velünk pénteken!

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak