Skip to content

Hogyan járjuk az erdőt?

Ha beköszönt a jó idő, egyre többen választanak kikapcsolódásként szabadtéri programokat, mint például az erdei sétát. De vannak bizonyos szabályok, elvek, melyek betartása elengedhetetlen az erdő zavartalansága és saját biztonságunk érdekében. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor az arra járó akarva vagy akaratlanul veszélyeztetheti az állat- és növényvilágot, illetve a vadállományt. A felelősségteljes viselkedés nem kérés, hanem elvárás. Mik is ezek az írott, illetve íratlan szabályok, melyekre figyelni kell?

❗ Ne hangoskodjunk, ne kiabáljunk, ne zavarjuk meg az állatok nyugalmát! MI vagyunk a vendégek, ne háborgassuk az erdő lakóit!

❗Semmiképp se térjünk le a kijelölt turistautakról, földutakról! Ezzel egyrészt megzavarjuk a vadakat, akik legrosszabb esetben kiszaladhatnal a közútra. Másrészt az erdőjáró egy, a malacait védelmező vaddisznókocával is találkozhat, ami akár súlyos sérülésekhez is vezethet. Többek között ezért is fontos, hogy ha kutyával megyünk az erdőbe, akkor pórázon sétáltassuk.
❗Nem szabad a borjakat, gidákat megközelíteni, megérinteni! Nemcsak az a baj, hogy nagyon megijednek, hanem az érintés következtében rajtuk maradt emberszag elriasztja az anyjukat, és nem fogja tovább gondozni őket, így elpusztulnak. Ha a fűben egyedül találunk egy gidát vagy borjút, az nem azt jelenti, hogy az anyja elhagyta őt! Lehetséges, hogy ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de vissza fog térni. Az anyjuk ilyenkor „elfekteti” őket, a csemeték pedig ösztönösen mozdulatlanok maradnak. Ráadásul az élő vad az állam tulajdonát képezi, ezért ha valaki magával viszi az egyedül talált gidát vagy borjút, lopást követ el.
❗Kutyánkat pórázon sétáltassuk! Ez a vadak és ebünk védelmét is szolgálja. Kutyánk komoly kárt tehet az itt élő fajok állományában, és veszélyek is leselkedhetnek rá: a malacait védelmező vaddisznókocák vagy a jogszerűen telepített csapdák.
❗Természeti területeken nem űzhetőek motorsportok! Ez vonatkozik a motorokra, a quadokra és a terepjárókra is. Külön engedéllyel és csak a kijelölt területeken, utakon engedélyezettek a motorsportok az erdőkben. Az engedély nélküli motorozás esetében a kiszabott büntetés 300 000 forint is lehet. Ez az intézkedés is a természet és az állatok védelmét szolgálja.

❗A kirándulásokat napkelte után egy órával és napnyugta előtt egy órával közötti időszakra tervezzük! Így a vadgazdálkodási-vadászati tevékenység háboríthatatlanul folyhat a területen.

Jogi szabályozások:

§ A BTK (2012.évi C. törvény) XXIII. fejezete (241-253.§) rögzíti a környezet és természet elleni bűncselekmények büntetőjogi vonatkozásait.
§ A 1996. évi LV. törvény és módosításai rögzítik a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvényi szabályozásokat.
§ Az Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló szabályozásokat rögzíti.
§ 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről.
§ A Természetvédelmi törvény (1996.évi LIII. törvény) rögzíti a természet védelmével kapcsolatos törvényi szabályozásokat.

§ A Szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény) rögzíti a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló szabályozásokat.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet weboldala

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak