Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 10. rész

“kedvtelésből tartott állat: a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék- védelem és – eb és macska kivételével – közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat;”

Ahogy az a korábbi bejegyzésekből is kiderült már, a Magyarországon jelenleg hatályos jogszabályok igen pontos és részletes szabályokat határoznak meg az állatok tartásával és forgalmazásával kapcsolatban. Ezen szabályok lefedik mind a kedvtelésből tartott-, illetve a mezőgazdasági haszonállatok és vadállatok tartását is.

Mai témánk csak a kedvtelésből tartott állatok tartására tér ki. Részletesebben a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletben lehet olvasni, amelyet a bejegyzés alján belinkeltünk nektek.

Maga a fogalom elég tág, nincsenek konkrét állatfajok meghatározva, ám napjainkban ide sorolhatók: a macskák, kutyák, hörcsögök, nyulak, vadászgörények, tengerimalacok, illetve egyes teknősök és akár még a díszhalak is. Manapság már egyes lófélék is tekinthetők kedvtelésből tartott állatoknak, hiszen már nem jellemző a fent említett célokra való használat, például igavonás.

Fontos megjegyezni, hogy a kormányrendelet ezen állatok tartására csak a minimum feltételeket határozza meg, amely nem feltétlen elegendő az állat hosszú és boldog életéhez. Bármilyen állatot magunkhoz venni hatalmas felelősség, ezért fontos, hogy az örökbefogadás/ vásárlás előtt tájékozódjunk az állatok tartására vonatkozó kötelezettségekről, emellet arról, hogy ezt hosszú távon is biztosítani tudjuk-e kedvencünk számára.

Tudtad? A nyulak és rágcsálók esetében a fogak koptatásához szükséges rágóanyagot az adott fajnak, az egyed korának és élettani állapotának megfelelő minőségben, mennyiségben és lehetőség szerint az adott faj természetes viselkedési szokásaihoz leginkább alkalmazkodó időközönként kell biztosítani.

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról –

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak