Skip to content

A jogszabályokról gyerekeknek – 2. rész

„Az eb-, macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.”

Ma a kutya-, macska- és görénykölykökről fogunk beszélgetni, és arról, miért fontos, hogy a kicsik ebben a korban még az anyukájuk közvetlen közelében legyenek.

Az első 1-2 hétben a kicsik még rendkívül védtelenek és ártatlanok, olyannyira, hogy mit sem sejtve a külvilágról, süketen és vakon születnek, ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számukra a születés után.

Hőháztartásuk ekkor még fejletlen, ezért különös gondossággal kell figyelni a meleg és biztonságos környezet kialakítására. Ebben az időszakban könnyen megfáznak vagy előfordulhat az is, hogy épp túlságosan melegük van. A tiszta és nyugodt közeg is kulcsfontosságú szerepet játszik, mivel a zaj és az egyéb környezeti tényezők befolyásolhatják az alvás és az etetés ritmusát.

A piciknek már közvetlenül a születésük után el kell kezdeniük szopni, hiszen az első pár órában jutnak olyan tápanyagokhoz az anyatejből, amelyek elősegítik az egészséges fejlődésüket. A kölykök az első időszakban idejük túlnyomó részét alvással és evéssel töltik.

A kutyák szeme kéthetes korukig csukva van, és hallásuk is csak a nyolchetes korukra fejlődik ki. A macskakölyköknél ez az időszak rövidebb, hiszen körülbelül ötnapos korukban már nyitják a szemüket. A görénykölykök születésük után körülbelül 32. napig süketek, szemük jellemzően a 34. napon nyílik ki. Ekkor még érzékeik gyengék, de az idő előrehaladtával fokozatosan megerősödnek.

Minden kisállat esetében ajánlott, hogy már születésük után pár napon belül megvizsgálja őket az állatorvos, hiszen így lehet időben kiszűrni az esetleges problémákat.

Fontos, hogy a kölykök immunrendszere e korban még nincs felkészülve a környezetünkben bárhol előforduló kórokozók elleni védekezésre, ezért fokozott védelemre van szükségük. Ebben fontos szerepet játszik a megfelelő környezet biztosítása a fajtának megfelelően, valamint az is, hogy a kicsik időben megkapják a védőoltásokat, illetőleg a féreghajtókat.

Az oltások minden kisállatnál akkor bizonyulnak leghatékonyabbak, ha fix időpontban az emlékeztető oltásokkal együtt adatjuk be őket. Nem lehet általános szabályt alkotni arra, hogy milyen oltásokra van szükségük, hiszen ezek minden állatfajnál különböznek. Az állatorvos tudja, hogy az adott kölyöknek milyen oltás és egyéb készítmény kell, és ezek pontos idejét is ő mondja meg. Nincs ez másképp nálatok, gyermekeknél sem, hiszen a gyermekorvos nektek is személyre szabott ütemtervet készít a kötelező és az ajánlott védőoltásokról.

A kisállatok 4-8 hetes korától már az elválasztás időszakáról beszélhetünk. A fizikai fejlődésük a korábbihoz képest felgyorsul, és ekkor tanulnak a legtöbbet az anyjuktól és testvéreiktől. Ezen időszak alatt különös figyelmet kell fordítani a kölykök táplálására a megfelelő emésztési funkciók kifejlődéséhez. Fontos, hogy mindig hozzáértő szakembertől tájékozódjunk, hiszen vannak olyan táplálékok, amelyekkel kifejezetten tilos az adott állatfajt etetni. Az is előfordul, hogy egy adott ételt kaphatnak a kicsik, de nem mindegy, hogyan készítjük el nekik. Négyhetes korukban még mindig főleg anyatejet esznek, de ekkor már elkezdenek ismerkedni egyéb élelmekkel is. Többségük ekkorra már vizet is képes lefetyelni.

Ebben az érzékeny időszakban a kicsik megfelelő szellemi és fizikai fejlődéséről is gondoskodni kell. Hasznos, ha egyre több ingerrel, így például játékkal, zajjal találkoznak kedvenceink.

A rendszeres gondoskodás és foglalkozás, az emberekkel való érintkezés segít abban, hogy magabiztos felnőtté váljanak.

Az első nyolc hét a kölykök életében különös jelentőségű, ezért fontos, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk rájuk, tudatosan és szakszerűen gondozzuk őket. Ebben az időszakban alakulnak ki azok az alapvető fizikai, szellemi és egészségügyi tulajdonságok, amelyek akár életük végégig meghatározók lehetnek.

A szabályt itt találod meg: 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 14. § (15)

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak