Skip to content

A díszhalak – Ismerd meg az állatokat!

Biztos te is láttál már a szivárvány színeiben pompázó, látványos halakkal teli akváriumot. Ezeket az állatokat összefoglaló néven díszhalaknak hívják, és nevüket színes mintázatuk, pikkelyük miatt kapták. Igen dekoratív állatok, bármelyik otthonban szépen mutat egy jól felszerelt akvárium, melyben édesvízi vagy tengeri halak is élhetnek.

A legnépszerűbb édesvízi díszhalak a guppi, a vitorláshal, a neonhal és a szifó (mexikói kardfarkú hal). A tengeri díszhalak közül pedig a sárga doktorhal, a kék zászlóshal, valamint narancs bohóchal a leggyakoribb. E fajok elnevezése is látványos megjelenésükre utal.

A halak áramvonalas testüknek köszönhetően gyorsan közlekednek a vízben, a kormányzában és irányváltoztatásban az úszóik vannak segítségükre (farokúszó, farok alatti úszó, hátúszó, hasúszók és mellúszók). Fejüket nem tudják mozgatni.

Bőrük két rétegből áll: a többrétegű, el nem szarusodó hámból és a vastag irhából. Minden hal testét nyálkaréteg fedi, melynek szerepe van a védelemben. Ez a réteg segít a turbulencia csökkentésében, ugyanis a vízben gyorsan és kiszámíthatatlanul változhatnak a fizikai körülmények (a nyomás és sebesség), a halaknak pedig ehhez mindig alkalmazkodniuk kell. A nyálkaréteg ezenkívül szerepet játszik az oldatok áramlásának szabályozásában.

Azt sokan tudják, hogy a halak kopoltyúval lélegeznek, de emellett a nyálkás bőrfelületen keresztül is zajlik gázcsere, ezt bőrlégzésnek nevezzük. A ragadozó halak szájüregében fogak találhatók, a növényevő és a mindenevő halaknak nincsenek fogaik. Valamivel a szájuk felett helyezkedik el egy vagy két orrnyílás. Ízlelni csak a négy főcsoportot képesek: az édes, savanyú, sós és keserű ízt. A halak ikráiból kelnek ki az ivadékok. A díszhalak közül néhány, például a sziámi harcoshal, közismertebb nevén betta a víz felszínére úgynevezett habfészekbe rakja ikráit. Ez biztosítja az ikrák számára a megfelelő oxigénmennyiséget.

Tudtad? A halak külön-külön is tudják mozgatni a szemeiket.

Forrás: Gál Béla: Biológia 10. – Gimnáziumok számára – Az élőlények változatossága

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés