Skip to content

Szeretnék egy kisállatot! – 6. rész

Eddig már megismerhettétek a kutya, a macska, a tengerimalac, a hörcsög és a törpenyúl tartásának költségeit. Vajon mi a helyzet a hüllőkkel?

Hangsúlyozzuk, minden felszerelést az adott faj igényeinek megfelelően kell kiválasztanunk, hiszen nem mindegy, hogy kaméleont vagy szakállas agámát szeretnénk, esetleg zöld leguánt (utóbbi akár két méterre is nőhet!).

Terrárium: fajtól függően dekorációval, alomanyaggal 40.000-200.000 forint

Az állat kiválasztása és a terrárium megvásárlása előtt hiteles forrásból tájékozódjunk arról, hogy az adott faj mekkorára nő teljesen kifejlett korában. Ennek ismeretében gondoljuk végig, hogy el tudunk-e helyezni lakásunkban egy megfelelő méretű terráriumot. Ez lehet álló vagy fekvő (szintén fajtól függ), megvásárolhatjuk készen, vagy felkereshetünk erre specializálódott szakembereket, akik kéréseinknek megfelelően egyedi darabot készítenek nekünk.

Izzók: fajtól függően 3000-10.000 forint hathavonta (az izzókat rendszeresen cserélni kell)

Hogy milyen izzóra van szükség, szintén a fajtól függ. Általánosságban azt javasoljuk, hogy melegítő izzót minden hüllőnek biztosítsunk.

Takarmány: fajtól és etetési módszertől függően 2000-3000 forint hetente

A takarmány költségei szintén a faj igényeitől függenek. Etethetünk állati (ez lehet élő eleség is) vagy növényi eredetű takarmánnyal. Egy kisebb patkány kb. 300 forintba, 1 kilogramm fagyasztott kishal kb. 2.000 forintba kerül, a tücsök és a sáska ára kb. 3000 forintt/50 darab, a lisztkukac 3000-4000 forint/fél liter.

Vitamin- és ásványianyag-kiegészítés: 3000-4000 forintt/hónap

A kedvencünk egészsége megőrzése érdekében érdemes minőségi terméket választani. A megfelelő termékek (pl. Korvimin ZVT Reptile) a rövidebb lejárati időről ismerhetők fel. Ezek ára általában magasabb, de alkalmazásukkal elkerülhetjük a hiánybetegségek kialakulását.

Állatorvosi költségek: kb. 10.000-40.000 forint évente

Fontos, hogy egzotikus állatokhoz értő szakembert válasszunk! Érdemes már a vásárlás előtt tájékozódnunk, hogy baj esetén hol tudunk-e szakszerű segítséget kérni.

Szakkönyvek: kb. 5000 forint

Mivel az állatok nagyon speciális csoportjáról van szó, érdemes szakkönyvekből is bővíteni ismereteinket.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak

Nincs megjeleníthető bejegyzés